Kleine paarse artisjokken...

Ik heb nooit geweten wat ik met die kleine paarse artisjokken aan kon vangen. Op de markt in Rijsel vind je ze in dit seizoen bijna aan elk groentekraam.

 
De grote, dikke exemplaren die je bij ons ziet daar heb ik geen enkel probleem mee. Vijftwintig minuten in de stoomoven op 120°C en de artisjokken zijn boterzacht.


Met een lekker sausje erbij is het dan genieten van de blaadjes om dan op het laatst door te stoten naar de zachte bodem - eerst natuurlijk zeer voorzichtig het vervelende hooi verwijderen. En die heerlijke delicatesse eet je dan op met de allerlaatste drupjes saus.
Maar ik heb veel bijgeleerd in Spanje. Die kookles is echt zijn geld waard geweest. We hebben daar soep gemaakt van die kleine artisjokjes. En ondertussen dus ook de techniek geleerd om die dingen te schillen. Zeg je dat eigenlijk wel een artisjok schillen?
Nu, je trekt er alle harde blaadjes af. Dan snij je resoluut 1/3 van het bovenste deel af. Snij ook de steel af en verdeel de artisjok in twee. Zie je wat hooi zitten - minimaal aanwezig in die kleine dingen - dan verwijder je dat met een klein lepeltje. Gooi ze onmiddellijk in een kom water met citroen want ze verkleuren onmiddellijk. En voilà, klaar voor gebruik!


Ik heb er een lekker vegetarisch stoofpotje van gemaakt. Eerst wat rode ui in maantjes aangestoofd in wat olijfolie.

 
Een beetje laten sudderen en dan doe je er de artisjokken en wat schijfjes wortel erbij. Weer aanstoven en dan er een klein beetje water bij doen. Ze moeten ongeveer iets minder dan half onder staan. Dan nog wat diepvrieserwtjes erbij - zoals jullie weten heb ik altijd een gigantische voorraad diepvrieserwten - flink kruiden met wat Maldon zout en weer verder laten stoven op zacht vuur. Dan uit wat boterhampapier een rond lapje scheuren - model taartkantje - en onder het deksel van je potteke leggen. Dat houdt het vocht mooi in het pannetje.

 
Da's een truc - nog ooit geleerd op de kookles in Spermalie. Simpel maar zéér efficient!


Af en toe het deksel en het papier opheffen om eens met een mes door de wortel en de artisjok te gaan. Als je er door gaat als door de boter is je stoofpotje klaar.

 
Nu nog afwerken met wat peterselie en zure room en het is klaar om op te dienen. Lekker met vanalles. Lamsvlees, kip zelf met een stevig visje. Je doet maar.

 
Wij hebben er juist wat knapperig stokbrood en bijgegeten en een wit wijntje bijgedronken. Meer moet dat niet zijn hé!
Stoofpotje van tuingroenten met artisjokken


Ingrediënten


  • kleine artisjokken
  • twee of drie wortels
  • een kommetje erwtjes
  • een halve rode ui
  • olijfolie
  • Maldon zout

Geen opmerkingen