Pan Tomaquet...!

Hoe is het mogelijk dat zoiets simpel zo lekker kan zijn. Brood ingewreven met look, tomaat en dan besprenkelt met olijfolie en zout.. Dit is héél zeker een recept waarin de som der dingen groter is dan de afzonderlijke ingrediënten.


Maar let op, de ingrediënten moeten wel allemaal van super kwaliteit zijn. Men neme dus een wit brood - geen wattenbrood, een echt serieus wit boerenbrood - dik gesneden. Ik heb er voor alle veiligheid maar eentje uit Spanje meegebracht. Toast het brood in de oven. Dit is waarschijnlijk het moeilijkste onderdeel van het recept. Bij mij toch. Ik ben een krak in het vergeten wat er in de oven staat. Uit het zicht en het bestaat niet meer voor mij. Gelukkig gaat dat niet op voor mijn ventje want die is hier hele dagen uit het zicht...


Je mag dat lang op voorhand doen want het brood moet absoluut niet meer warm zijn.
Neem dan verse look en snij een teentje door. Ja, de schil mag er aan blijven. Wrijf dan twee keer over het brood. Twee keer! Niet vier keer... da's te veel. Dan wordt de looksmaak overpowering, althans volgens mijn Spaanse Chef Candide. Snij dan een tomaat in twee. Neen, geen gewone tomaat. Een hangtomaat. En nu vragen jullie je af - met rede, ik wist ook niet waar de Chef het over had - wat is dat een hangtomaat? Wel, dat is een tomaat die hangend groeit. Logish hé!

 
Aan een draadje. Die tomaat heeft veel vaster vlees en veel minder pitjes en vocht. Dat is een tomaat die haar hele tomatenleven lang de inspanning moet leveren om aan dat koordje te blijven hangen. Dat is dus een supertomaat. Toch volgens mijn groentenboer Francis en ik geloof Francis -  enkel op groentengebied wel te verstaan - voor 100%. Met een gewone tomaat wordt dat hele tomatenbrood sompig en dat is het laatste wat we willen...
Wrijf met je tomaat weg en weer over je toast zodat de smaak er goed in zit. Giet er dan een fijn straaltje heel fruitige olijfolie over en werk af met...ja, Maldon zout.


Snij het in staafjes, presenteer het in een mandje en wacht af... Als ze er een geproefd hebben is het mandje binnen de korste keren leeg.


Het is verslavend lekker indien het goed gemaakt is mét de juiste ingrediënten - denk hier dus hangtomaat...
Vergeet niet dat ik die hangtomaten heb meegebrecht uit Spanje in mijn handbagage... en dat is een niet te onderschatten inspanning in een bomvol vliegtuig.
Tomatenbrood


Ingrediënten


  • lekker vast wit boerenbrood - Bellegems als je van Kortrijk bent
  • hangtomaten
  • look
  • olijfolie
  • Maldonzout

1 opmerking

  1. Oh ja, zalig lekker. Sowieso vind ik die basic maaltjes meestal de beste!

    Katrien.

    BeantwoordenVerwijderen