Een dronken kip...

Nee, nee, geen coq au vin... maar chicken Marsala! Een stoofpotje van de allergemakkelijkste soort dat altijd lukt en dat je al twee dagen op voorhand kan klaarmaken. Ideaal dus voor deze drukke tijd.
Het recept is door en door uitgetest want we hebben het elke kookworkshop "Fall Supper" klaar gemaakt.
Je start met kip. Logisch natuurlijk. Maar ga hier voor het bruine kippenvlees - de kippenbouten bij voorkeur en/of de drumsticks. Blijf weg van de borsten want dat is niet ideaal voor deze stoofpot.
Neem liefst ontbeende én zonder vel. Moest je die niet vinden dan laat je het been maar zitten maar doe zeker het vel af want dat wordt sompig en oneetbaar...
Neem je beste Le Creuset uit de kast en zet op het vuur. Bak de stukjes kip - droog gedept, gekruid met peper én zout - aan. Bruin ze kort aan alle kanten en haal dan uit de pot en leg op een bord.
Als je veel kip hebt doe je het in twee keer. Alle stukjes moeten mooi kunnen bruinen en dus naast mekaar liggen en niet op mekaar.
Eenmaal de kip bruin doe je al de sjalotten in de pot en voeg als de pan te droog is nog wat boter toe.
Doe wat zout over de sjalotten zodat ze vlug hun vocht loslaten en glazig worden.
Giet nu flink wat Marsala in de pot. Marsala is versterkte wijn. Dus zoiets als porto - zoet en sterk.
Marsala wordt ook gebruikt om sabayon te maken. Voor dit gerecht heb je bijna een halve fles nodig.
Schraap met je houten lepel al de aanbaksels los in de pot. Alles wat op de bodem kleefde moet in je Marsala zitten.
Leg nu al de stukjes kip weer in de pan. Nu mogen ze op elkaar liggen...
De kip moet half onder staan. Zet nu het vuur op die stand dat je zachte borrels ziet. Zo van plop, plop en plop. En niet borrel, borrel, borrel. Pas op, het is een groot verschil. Waarschijnlijk stand vier of vijf op je vuur. En nu dan deksel op de pot en de timer op 35 minuten.
Eenmaal je kip klaar valt ze van het been en is door en door mals. Als je wilt kan je hier nu stoppen en de kip laten afkoelen en dan in de ijskast zwieren. Je kan ook nog iets verder afwerken dan heb je op de dag zelf bijna niks meer te doen.
Haal daarvoor de kip uit de saus en zet het vuur wat hoger zodat de saus mét de sjalotten een beetje kan inkoken. Nu mag het dus borrel, borrel en borrel zijn! Een minuutje of vijf zal waarschijnlijk voldoende zijn. Voeg nu wat zure room toe. Ik zou zeggen één of twee volle lepels. Roer alles los en laat nog even koken. Proef of het lekker is. Laat afkoelen en zet weg tot morgen of overmorgen.
De dag zelf haal je tijdig je pot uit de frigo - zeker een uur vooraf - en laat dan op een zacht vuurtje langzaam opwarmen.
Ondertussen bak je de in schijfjes gesneden paddenstoelen op  een hoog vuur mooi bruin. Pas op het einde zout toevoegen want anders krijg je natte paddenstoelen...Bak in een ander pannetje nog wat superano. Superano vind je in de Delhaize. Het is afsnijdsel van gerookte ham en dat kan je super knapperig bakken. Ik vind het beter dan spekjes. Spek kan soms zoveel water afgeven en is niet zo fijn gesneden.
Eenmaal je kip warm, paddenstoelen en spek gebakken dien je alles op. Ik neem hiervoor een grote schotel en leg mijn kip mét sjalotten en saus erop. Dan gaan al de paddenstoelen er over en daarover de gebakken superano. Afwerken met héél veel fijn gesneden krulpeterselie.Het lijkt misschien een lang recept maar eigenlijk heb je er écht bijna geen werk aan en het is werkelijk héérlijk. Ik geef er geroosterde patatjes, pastinaak en wortel bij. Die staan gewoon in de oven op een bakblik en ik heb er dus geen omzien naar.

Jammer genoeg heb ik in deze blogpost geen foto's van alle stappen in het recept. Komt natuurlijk omdat ik in de maand december nooit thuis ben als het licht is - we werken nu zeven dagen op zeven  - en dus kon ik geen extra foto's meer maken! Maar ik vind het al héél flink van mezelf dat ik elke week een blogpost voor jullie schrijf in deze helse maand... ;)
See you next week!
Chicken MarsalaIngredïenten


 • 2 of 3 kippenbouten per persoon
 • 2 banaansjalotten per persoon in de lengte in vier gesneden.
 • een halve fles Marsala
 • ghee - te kopen in de Bioplanet - dat is geklaarde boter om de kip in aan te bakken
 • gewone boter ( voor de sjalotten in te stoven )
 • zure room
 • bruine of witte paddenstoelen in schijfjes gesneden
 • superano ( een pakje dat in Delhaize bij de parma en de gerookte hesp staat )
 • krulpeterselie
 • peper 
 • Maldonzout


3 opmerkingen

 1. Dit was echt een super recept, Lieve! Op Nieuwjaar schotelen we het aan de (schoon)ouders voor, benieuwd wat ze er van zullen vinden.

  ps: ik kom nog om mijn koksmes, hoor. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Echt heel blij dat ik dit heb leren maken. Sinds de kookworkshop heb ik het al aan heel wat vrienden voorgeschoteld en iedereen was er even enthousiast over!

  BeantwoordenVerwijderen