Winterse pastinaaksoep...


Soms kan je iets lekkers maken met een minimum aan ingredïenten. Van die recepten hou ik écht. Dingen die de eenvoud zelve zijn maar ongelofelijk veel smaak hebben... top!
Deze pastinaaksoep zit zo simpel in mekaar maar toch is ze meer dan de som van haar ingredïenten.
Je hebt enkel een dikke ajuin, een of twee pastinaken en wat kippenbouillon nodig om een krachtig soepje neer te zetten. Het geheim zit in de techniek die we toepassen.
We gaan onze pastinaak eerst roosteren in de oven om extra veel smaak te ontwikkelen. Roosteren dat is niet grillen hé mensen... dat is gewoonweg je oven op 180° zetten, je groenten die in mooie gelijke blokjes gesneden zijn, even insmeren met olijfolie, Maldonzout en wat gedroogde tijm en dan een twintigtal minuutjes tijd gevenin de oven. Ze moeten eerst zacht worden en dan een klein bruin randje krijgen. Dit bruine randje is écht belangrijk om een lekkere smaak te krijgen dus niet te vroeg uit de oven halen!
Terwijl de oven zijn werk doet, stoof je even een de ajuin aan in je pot. Om een ajuin aan te stoven - en dus niet te bruinen - voeg je onmiddellijk zout toe. Zo verliest de ajuin vocht en wordt hij glazig maar niet bruin...
Als je pastinaak mooi gebruind is dan kieper je die bij de ajuin in de pot. Vul aan met kippenbouillon. Een liter is ideaal. Laat alles nog even samen koken. Zet er nu de bamix in of doe de boel door de blender. Hoogst waarschijnlijk is de soep nu veel te dik maar je kan ze nu langzaam aanlengen met nog wat kippenbouillon tot je de - voor jou - ideale soepdikte bereikt. Blijf proeven want als de soep té zout wordt, leng je beter aan met wat water dan met bouillon. Eenmaal de goeie dikte en smaak bereikt, kan je beginnen afwerken.
De soep is dik en zoet door de geroosterde pastinaak en de ajuin. We moeten dus een contrast maken met iets scherps en zout. En ook kunnen we iets knapperigs gebruiken om wat meer textuur te geven.
Roer wat zure room - waarbij je eerst wat Maldonzout en vers gemalen peper ondermengt - door de warme soep.
Geef er dan een toastje bij met wat roquefort en gehakte hazelnoten. Je krijgt dan een lekker zout contrast met de ietwat zoete soep.
 
Pastinaaksoep met roquefort en hazelnotenIngredienten

  • 2 pastinaken
  • 1l kippenbouillon + extra om af te lengen
  • 1 dikke ajuin
  • Maldon zout
  • peper
  • olie 
  • gedroogde tijm


voor de roqueforttoastjes

  • een ciabatta of enkele ovenkoeken
  • een pakje roquefortkaas - op kamertemperatuur
  • wat hazelnoten

Geen opmerkingen