Anders ontbijten...

Sinds Sofie, Koen en ik aan de Low Carb zijn - dus quasi géén koolhydraten eten - is het ontbijt een echte challenge geworden. Elke dag een omelet komt op de duur je oren uit. Vandaar dat moeder gevraagd werd enig opzoekwerk te doen om wat variatie aan te brengen. En een ontbijfmuffin leek me ideaal. Lijkt op een cakeje maar is wel wat voedzamer...

In de wereld van Low Carb is bloem een verboden product en je moet dus iets zoeken om dat te vervangen. Amandelmeel - dat zijn gewoon geblende amandelen - is dan de oplossing.


Suiker mag ook niet en ook Aspartaam kan niet vanwegde het hoge koolhydraatgehalte. Dus even surfen over het internet et voilà dé suikervervanger is Stevia - bééh, zo slecht - of Erythritol - véél lekkerder. Het produkt dat ik aangeschaft heb is Sukrin. Een mengeling van Stevia en Erythritol. Glycemische Index = 0. Nu ik ben volop in de testfase en ben er dus nog niet helemaal uit of Sukrin wel het beste alternatief is. Moesten jullie iets beters weten met een lage Glycemische Index laat maar komen hé. Ik ben volop zoekende... Kokossuiker lijkt me ook niet mis maar de Glycemische Index is een pak hoger.





Het amandelmeel kan je overal vinden van de Aveve - bakafdeling, niet bij de beesten natuurlijk - tot in alle biowinkels en Delhaize's.
De kokossuiker vind je ook in alle biowinkels maar voor de Sukrin moet je echt op internet kijken. Ik heb er gevonden bij dieetshop.nl en had mijn pakje binnen de twee dagen. Alhoewel ik liever in een echte winkel koop met échte mensen, had ik hier geen alternatief.

Voor mensen die niet aan de Low Carb zijn, de muffin is met échte suiker ook héél lekker. 

Hoe ga je nu te werk?




Begin met de oven op 180°C voor te verwarmen. Neem je keukenrobot of haal je beste fouet uit de kast en meng de eieren met de zure room, de vanille en de sukrin suiker - pure Stevia kan ook!
Doe er dan het amandelmeel bij en de baksoda en mix weer goed. Overmixen zoals bij bloem kan niet, nog een extra voordeel van dit meel!




Voeg dan je fruit naar keuze toe. Ik had nog framboosjes in de diepvries zitten dus...




Lepel je deeg in de muffincups en leg er nog een extra besje bovenop.





Plaats in je warme oven en zet je timer op 20 minuten. Kijk na die 20 minuten of ze al gaar zijn.
Een breipriem moet er helemaal proper terug uitkomen en dan is je muffin klaar. Bij mij hebben ze uiteindelijk er 25 minuten in gezeten. Iedere oven is anders hé!



Laat nog wat afkoelen en degusteer bij en tas warme koffie. Per muffin heb je 5,5 gram netto koolhydraten. Goed hé...




Frambozenmuffins



Ingredïenten



  • 200 gram amandelmeel
  • 250 gram zure room
  • 2 eieren
  • 1/2 koffielepel vanilla
  • 40 gram sukrin - of 80 gram gewone suiker of 8 gram Stevia
  • 1 koffielepel soda bicarbonaat
  • 1 snuifje zout
  • 1/2 kop framboosjes of andere bessen

7 opmerkingen

  1. Agavesiroop is een goed lekker alternatief;

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Yep, heb ik staan in de kast en ook al dikwijls gebruikt... en goed qua smaak!

      Verwijderen
  2. Ik gebruik al een tijdje 'Tagatesse' (tagatose). Dat is een natuurlijke suiker die uit melksuiker (lactose) verkregen wordt. De glycemische index is 2 en geschikt voor diabeten. Of het beter is dan wat jij gebruikt weet ik niet. Het is geschikt om te koken, bakken maar ook in koude bereidingen. De smaak is zeer natuurlijk. Niet zoals Stevia die ik te bitter vind. En je vind het gewoon in de Carrefour :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb ik ook staan... bedankt voor de tip! En, ik vind Stevia ook niet lekker...

      Verwijderen
  3. Lieve,
    Een interessante blog voor jullie die willen afslanken... Je vindt er vast variatie : 'Gezond leven van Jacoline'
    Succes !

    BeantwoordenVerwijderen