Shortcut waterzooi...

Vandaag was 't zalig weer... en zo warm! Ik vond het beter weer dan veertien dagen geleden want toen was er heel de tijd zo'n venijnige koude noorderwind!
Heerlijk een mens krijgt dan gelijk zin in zomereten. Zomereten dat zijn dan voor mij veel, lekkere groenten. Maar ik had écht geen zin in weeral een slaatje. En dan moet een mens er soms eens de klassiekers bijhalen hé. Nu dat mijn kookboeken mooi en overzichtelijk gesorteerd zijn per onderwerp is het een fluitje van een cent om een boek terug te vinden. Het was wel een bèrewerk en halverwege met al de boeken op de grond zat mijn goesting onder nul... maar nu ben ik wel blij.
En al bladerend in het boek van Paula d'Hulst  -  La Cuisine Bourgeoise - vond ik de nodige inspiratie. Een lekkere Gentse Waterzooi met frisse lentegroenten... een heerlijk recept maar wel heel wat werk en daar heb ik nu even geen zin in.
Dus gaan we dat hier even aanpassen. Ik ben naar de Delhaize gereden om een gebakken kip en wat verse groentjes.
Neem een grote pot en giet er een lekkere bouillon in.

 Laat die aan de kook komen. Zorg dat hij goed sterk is en lekker smaakt. De kippensmaak moet er duidelijk uitkomen want hier voegen we de kip pas op het einde toe en komt de smaak alleen maar van de bouillon. Snij ondertussen alle groenten in stukjes en doe de hardste groenten eerst in de pot.


Ik heb mijn wortelen in sliertjes gesneden met mijn juliennesnijnder - je kan daar meer mee doen dan courgetti snijden! - zo zijn ze veel vlugger gaar. De erwtjes zijn diepvrieserwtjes want de verse erwten zijn me nog veel te duur.


Terwijl de groentjes garen in de bouillon, doe je het vel van de kip en pluk je het vlees van de botten.
Voeg dan de kip bij de bouillon en werk alles af met goed wat zure room en verse peterselie.


Ik heb minder dan twintig minuten - kooktijd inbegrepen - werk gehad om mijn Gentse Waterzooi in mekaar te steken.Ok, ok, het is niet helemaal volgens de boekskens maar 't was héél lekker en ik heb lekker weinig afwas en weinig werk gehad!
Gentse Waterzooi - korte versie voor luie koksIngredïenten  • een lekker gebakken kippetje
  • lentegroenten naar keuze
  • kippenbouillon van goeie kwaliteit - ik heb een liter gebruikt
  • verse peterselie
  • zure room
  • Maldon zout

1 opmerking

  1. hmmmm ! lekker ! Maar bij mij moét daar gewoon écht nog kervel bij !

    BeantwoordenVerwijderen