A new year... a new you!

Ah... eindelijk! Een héél nieuw jaar om aan te beginnen. Zàlig gewoonweg zo'n clean slate om weer helemaal opnieuw vol te schrijven. Geen idee hoe het jullie er tegen aankijken... maar ik heb alleszins massa's plannen om er een heerlijk jaar van te maken!
En dit jaar post ik hier dan ook geen goeie voornemens. Neen, ik gooi het over een andere boeg. Ik heb namelijk drie mantra's uitgekozen die me dit jaar gaan begeleiden - je ziet wat een beetje yoga af en toe met een mens doet!

Mijn eerste mantra is "use it and enjoy it". Ik ben er namelijk ongelofelijk goed in om alles te bewaren en te sparen voor hét ideale moment. Een moment dat - wat ik al meermaals ondervonden heb -  nooit komt. Bijgevolg steek ik de lekkere geurkaars niet aan en blijft de súper olijfolie in de kast staan tot er betere tijden aanbreken. Met nieuwe kleren is het soms ook zo. Hét moment om het nieuwe rokje aan te trekken is er niet onmiddellijk en dus blijft het in de kast hangen. Wel, dit jaar komt daar dus verandering met mijn eerste mantra... I will use and enjoy it!

Tweede mantra...In mijn vrije tijd - dat is dus alle overblijvende tijd na aftrek van werktijd, huishoudtijd en tijd te besteden aan alle mensen die me nodig hebben - ga ik alleen dingen doen waar ik blij van word. En dat kan dus van alles zijn... maar cookery classes, bloggen en fooduitstappen horen daar zéker bij!

En nu de derde mantra en dat zal mijn groentenboer graag horen... ik ga véél meer groenten op het menu zetten. "We will eat our greens" Sowieso eten we hier thuis al heel wat groenten maar ik ga toch écht proberen om wat veggie dagen in te lassen. Kwestie dat we voor onze aarde zorgen én voor onze gezondheid. Twee vliegen in een klap dus! Ottolenghi heeft me dit jaar écht geïnspireerd. Hoe die man met groenten omgaat is gewoonweg fenomenaal.
Om jullie misschien ook te overtuigen geef ik nog een simpel maar zàlig receptje... Ottolenghi stijl!
Neem een of twee flespompoenen. Ik had twee van die mini exemplaren - veel vlees was er eigenlijk niet aan...
Kijk of je nog wat hazelnoten in je kast hebt liggen of gebruik anders gewoonweg walnoten.
Snij je pompoenen in gelijk dikke plakjes en hak je noten.
Verwarm de oven voor op 200°C staat. Echt héél warm dus.
Smelt wat boter in de microgolf op halve kracht.We gaan hier nu geen olijfolie gebruiken maar wel boter. Die boter gaat een totaal andere smaak aan de butternut geven - nootachtig als het ware.
Meng de pompoenplakken met gesmolten boter en kruid flink met wat zout en peper. Leg alles plat naast mekaar op de bakplaat en hup de oven in. Laat ze daar zeker 15 à 20 minuten in staat. Ja, en zet je ovenrek zo laag mogelijk in de oven.
Kijk af en toe eens in de oven en als de kantjes van de pompoen bruin beginnen te worden, mag je ze uit de oven halen en alle plakjes omdraaien. Ze moeten dus mooi bruin geworden zijn ondertussen.
Laat ze nu nog een tiental minuten in de oven staan zodat ook de onderkant bruin wordt.
Ondertussen bak je de noten op hoog vuur mét weer wat boter krokant. Dat duurt ongeveer een minuut of vier. Kruid met wat lekker Maldon zout. Laat ze afkoelen en doe er dan één klein kneepje citroensap over. Niet veel hé, juist om de smaak wat op te halen.
Haal nu je pompoen die ondertussen super bruin moet zijn uit de oven en leg op je bord. Giet er de nootjessaus over en val aan...
Het is een extreem simpel recept maar juist dan moet je er écht je aandacht bij houden. Er zijn niet veel spelers: de pompoen, de noten en de boter maar ze moeten allemaal samen een subtiel evenwicht vormen. Van groot belang hier is de hoge oventemperatuur én de smaak van de boter om de pompoen en een nootachtige smaak te laten krijgen. Ook de hoge temperatuur in de pan is van belang om krokante nootjes te krijgen. Denk daar dus aan!Flespompoen Ottolenghi styleIngredïenten


  • flespompoenen
  • hazelnoten
  • verse boter
  • Maldonzout
  • verse peper van de molen
  • een beetje citroen


1 opmerking