Hippe bloemkool...

De bloemkool is in opmars... het is momenteel samen met boerenkool een van de hipste groenten.
En je hoeft ze niet te begraven onder een dikke laag kaassaus om ze veel smaak te geven. Het kan dus wel een stuk simpeler.
Ik geef  hier de bloemkool een Ottolenghi behandeling. Yotam Ottolenghi is volgens mij een superhero wat groenten betreft.


 

Die man tovert écht met groenten! Ik ben ongelofelijk fan... Zijn beste boeken zijn Ottolenghi, Plenty en Plenty more. Echte aanraders. Yotam is afkomstig van Jeruzalem en woont en werkt momenteel in Londen. Je vindt ook een boel filmpjes terug op YouTube. Zàlig om gewoonweg naar die man te luisteren. Hij maakt ook schitterende desserts. Ik ben dit jaar verantwoordelijk voor het dessert op Oudejaarsavond en ik denk er sterk over om er eentje van Ottolenghi te maken.


Om een lekker bloemkool gerechtje te maken heb je écht niet veel nodig... Begin met je bloemkool in superkleine roosjes te snijden. Kwestie van ze gemakkelijk gaar en bruin te krijgen.
Hak je hazelnootjes in stukjes en bewerk ook even de peterselie met het mes en zet alles klaar in een potje naast het vuur.
Zet je pan op het vuur en laat als ze medium warm is er de boter in smelten. Leg dan je bloemkool er in en voeg zout en wat peper toe. Hussel door mekaar zodat de boter mooi verdeeld is over de bloemkool. Leg het deksel op de pan en laat op laag vuur garen. De bloemkool moet eerst zacht worden en als ze eenmaal zacht is, neem je het deksel van de pan en zet het vuur wat hoger en laat heel de boel een bruin kleurtje krijgen.
En dan voeg je een beetje beurre maître d'hotel om wat extra smaak te geven...
In een ander pannetje bak je de nootjes samen met de superano knapperig. De superano zorgt voor het zout en het vet. Strooi samen met de peterselie over je gebakken bloemkool en presenteer op een mooie schaal! Ik leg de bloemkool op een bedje van veldsla die lekker op smaak is gebracht met wat olijfolie en Maldonzout.
Even wat uitleg... Superano vind je makkelijk in de Delhaize. Het is afsnijdsels van gerookte ham. Ik vind het stukken beter dan spek want als je superano bakt, heb je helemaal géén vocht in je pan. En het wordt lekker knapperig.
Door het bakken in de pan wordt je bloemkool veel intenser van smaak en stukken lekkerder. Soms moet een mens nu eenmaal uit zijn comfortzone stappen!
Bloemkool op de wijze van OttolenghiIngrediënten


 • een mooie bloemkool
 • wat boter of olie
 • peper en Maldon zout
 • beurre maître d'hotel = kruidenboter te verkrijgen in de Delhaize
 • superano = te verkrijgen in de Delhaize
 • veldsla
 • hazelnoten

4 opmerkingen

 1. Ik ben tegenwoordig nochtans verzot op bloemkool met witte saus, ook al is dat ouderwets :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sommige dingen - zoals bloemkool met witte saus - zijn klassiekers en onverbeterbaar...

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. Ja, Kelly, heb jij met je kleine spruit nog wel tijd om te koken? Ik was de eerste maanden na de geboorte van Bruno totaal het westen kwijt...

   Verwijderen