Asperges...

We zijn weer zover... de verse asperges liggen overal in de rekken. Ik eet als echte Belg héél graag de witte asperges maar de groene zijn wel een stuk gemakkelijker om klaar te maken. Als ik witte asperges koop, liggen ze soms een hele week in een vochtige handdoek in de frigo te wachten tot ik goesting heb om ze te pellen.
De groene daar moet je twee keer niks aan doen. Juist het harde gedeelte afknappen onderaan en ze mogen de pot in. Maar bij mij gaan ze niet de pot in maar de oven in. Roosteren in de oven is - zoals jullie al weten - mijn favoriete manier om groenten klaar te maken.

En sinds Thoma - de vriend van Sofie - onze familie is komen vervoegen maak ik meer warme groenten. Die jongen eet niet graag koude groenten en slaatjes. Raar maar waar... Nu een extra uitdaging in keuken dat zorgt voor extra creativiteit.
Receptje is twee keer niks maar wel héél lekker. Kuis je asperges op en leg ze op een ovenschaal met wat olijfolie  en zout - Maldon! Draai ze rondom rond in de olie en het zout. Ik doe er nog wat tijm bij maar dat is echt voor de liefhebbers. Steek ze dan in een oven van 190°C en laat ze roosteren.
Prik er een in om te kijken of ze gaar zijn. Naargelang de dikte van de asperges kan dat van 12 tot 20 minuten duren.
Haal ze uit de oven en rasp er flink wat verse parmezaan over. Wacht niet om ze op te eten... warm met gesmolten kaas zijn ze het lekkerst!

Asperges in de oven


 • groene asperges - zoveel als je wilt
 • olijfolie
 • Maldonzout
 • geraspte parmezaan
 • eventueel tijm

4 opmerkingen

 1. Mmmmm! Ze staan op het boodschappenlijstje. Nu maar duimen dat ze niet uitverkocht zijn! ;) Ik lust eigenlijk ook niet echt rauwe groentjes of slaatjes. Nu, ik probeer het te leren, maar warme groenten kunnen mij toch 1000 keer meer bekoren.
  Misschien nog even navragen: op welke stand zet je je oven dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kelly, 180°C is bijna altijd en voor alles goed. Ik laat mijn groenten - zeker als ze niet te dik zijn - dikwijls op 200°C roosteren omdat ze dan zo'n lekkere bruine kantjes krijgen. Maar dat is natuurlijk goesting hé!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Merci, Lieve! Ik heb het ondertussen al geprobeerd met witte asperges en wat sesamolie en sesamzaadjes (het is hier een ware klopjacht op de groene!): overheerlijk (en ja: ik heb ook graag die bruine kantjes :)).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hmm... Kelly dat lijkt me zalig met sesamolie en sesamzaadjes!

  BeantwoordenVerwijderen