Hollandaise zoals Mayonaise...

Het aspergeseizoen is nu op kruissnelheid gekomen. De witte vind ik nog altijd wat aan de dure kant maar de groentjes zijn al héél budgetvriendelijk! De groene komen ook nog met een énorm extra voordeel... je moet ze niet eens schillen! Het enige wat je moet doen is de harde onderkant met een snap eraf kraken and that's it.
Ze zijn super lekker geroosterd in de oven, géén werk en smaakvoller dan gekookt in water. Doe zoals met alle groenten die je roostert. Oven op 180°C voorverwarmen, asperges goed in de olijfolie coaten en dan genereus er wat Maldon zout overstrooien. Naargelang de dikte van de stengels zijn ze gaar tussen de 15 à 20 minuten. De priktest geeft aan wanneer je ze uit de oven mag halen.
Maar wat geef je dan bij die asperges? Je kan ze à la Flamande geven met wat hard gekookte eitjes, peterselie en gesmolten boter. Altijd lekker maar mijn Koen is niet zo'n fan van gekookte eieren. Dus komt er hier een andere klassieker op tafel... asperges met Hollandaise saus.
Dat lijkt een moeilijke en bewerkelijke saus om over te stressen maar niks is minder waar. Het is gewoonweg een mayonaise waar je de olie vervangt door warme gesmolten boter.

En je maakt ze gewoonweg met je staafmixer/Bamix. Begin met de eierdooiers en meng ze met wat citroensap, peper en zout.
Meng even met je mixer. Laat ondertussen lekkere, verse boter smelten op een laag vuur in een klein pannetje.
Haal het pannetje van het vuur en giet je boter over in een maatbeker. Zo is de boter een klein beetje afgekoeld en heb je niet direct roerei als je ze bij de eieren giet. Zet nu je mixer in het potje en begin te mixen en giet ondertussen een dun straaltje boter bij de eitjes. Stop even en mix door tot alle boter opgenomen is en giet dan langzaam maar zeker alle boter bij de rest terwijl de mixer de hele tijd aanstaat. Je zult zien dat je een mooie dikke mayonaise-achtige saus krijgt. Héwel dat is nu je Hollandaise! Gemakkelijk hé?
Wel dien je de saus best onmiddellijk op want ze koelt vlug af. Ofwel doe je zoals ik en hou je een thermos - omgespoeld met heet water - klaar om de saus warm te houden. Je kan ze zo zeker een half uurtje bewaren.
Vergeet niet om de saus te proeven en eventueel nog wat extra Maldon zout toe te voegen.
Met deze saus kun je ook Eggs Benedict maken, een super de luxe brunchgerechtje. Zal ik ook eens een blogpost over schrijven!
Hollandaise met de staafmixerIngredïenten  • vier eierdooiers
  • een eetlepel citroensap
  • twee draaien peper van de molen
  • een dikke snuif zout en op het einde proeven en bijkruiden...
  • een dikke bol boter van La Motte 250 gram, de zoete rode verpakking niet de blauwe!

2 opmerkingen

  1. Zo gemakkelijk! Ik stelde me er ook iets heel moeilijk bij voor.

    ps: laat die Eggs Benedict maar komen!

    BeantwoordenVerwijderen