De Pinxtos van Baskenland...

Wij zijn dit weekend naar Bilbao en San Sebastian gevlogen... op studiebezoek met de intercommunale Leiedal.




Een intensief bezoek - dat wel want er moet natuurlijk worden bijgeleerd - maar toch ook heerlijk ontspannend! Ik was echt content om eens een tijdje geen pot boven te halen en gewoonweg mijn beentjes onder tafel te kunnen schuiven. Gewoon als een braaf schaapje de kudde volgen. Zàlig als je hele dagen met strakke lijstjes werkt...




Wij waren ooit al eens in Bilbao - een jaar na de opening van het Guggenheim - en hebben nu met eigen ogen gezien hoe de hele stad veranderd is. Van een lelijke, grauwe industriestad hebben ze een aangename wandelstad gemaakt vol kunst en architectuur. En in de gebieden die ze nog moeten ontwikkelen laten de creatievelingen zich gaan met verf...





En weet je wat ik tegenkwam in de straten van Bilbao? Een Thermomix winkel. Een volledige winkel met niet anders dan Thermomix... jammer genoeg voorzag ons strakke schema geen blitzbezoek!





San Sebastian was toen ook al een gezellige stad en is het nu nog altijd. En de keuken is er voortreffelijk. Baskenland is gekend voor zijn sterrenrestaurants en zijn lekkere pinxtos.




Het is zoiets tussen een tapa en een kleine belegd broodje. Het is écht meer dan een hap en je eet er dan ook geen tien. Alle restaurants hebben tegen 's middags de bar afgeladen met verse pinxtos. Een vlugge lunch is daar écht geen probleem.





Op de Plaza Major in San Sebastian hebben alle ramen een nummer. De balkons werden namelijk verhuurd voor de corrida.





De slimmeriken sloten de vier toegangen tot de markt af en deden het stierengevecht gewoon daar op de markt... Ge moet er maar opkomen! En, ja, wij hebben de zaterdagvoormiddag niet anders dan regen gehad terwijl jullie hier allemaal konden genieten van 26° in de zon!




Maar het hoogtepunt van mijn bezoek in Bilbao was toch in de bibliotheek. Want daar heb ik de eerste druk van Don Quichote de La Manche kunnen bewonderen. En voor iemand met een zwak voor boeken als ik is dat werkelijk super... Het moeten tenslotte niet altijd kookboeken zijn!



Geen opmerkingen