Een Grieks geitje...

Halloumi is een nogal aparte Griekse kaas. Hij is gemaakt van een mengeling van koemelk, geitenmelk en schapenmelk. In zijn rauwe staat praktisch oneetbaar maar eenmaal krokant gebakken in de pan is hij heerlijk. Nog een voordeel... hij bewaart maanden! Ideaal ding dus om achter de hand te hebben.




Begin met een fris slaatje te maken. Neem een krokante komkommer en snij in dikke rondjes en dan je rondjes in vierkantjes - ja een beetje wiskunde knobbel is hier op zijn plaats. Voeg er fijngesneden platte peterselie en munt aan toe. Giet er flink wat lekkere olijfolie over en doe er zout bij. Werk af met wat citroensap. Vergeet niet te proeven tussen elke stap!
Nu zet je best de oven al aan op 180°C. En start met het maken van je bulgur.
Bulgur is een tarweproduct - juist zoals couscous - en even gemakkelijk klaar te maken. Gewoon 250 ml water koken, een zakje bulgur bijvoegen en een klontje boter erbij. Onmiddellijk de pot van het vuur nemen het deksel erop zetten en een zestal minuten laten zwellen.




Als jullie nog geen pak bulgur in de kast hebben staan ga dan subiet naar de Delhaize en koop bulgur met fijne groenten. Topproduct!
Je moet er gewoonweg niks meer aan toevoegen - zelfs geen zout! - en het smaakt heerlijk. Dat wordt een blijvertje in mijn voorraadkast.




Neem een zakje diepvries gegrilde aubergine - of maak het ding van scratch! - en laat enkele lange sneetjes ontdooien op een plat bord. Dat gaat redelijk snel.




Bak ondertussen je halloumi krokant bruin in een antikleefpan. Ik gebruik hiervoor mijn pannekoekenpan. Heel plat en gemakkelijk om alles eruit te scheppen.
Rol nu ieder stukje halloumi in een auberginevel. Spreid je bulgur uit op een bakplaat besprenkeld met olijfolie. Leg je rolletjes erop, nog wat olijfolie erover én géén zout - halloumi is zout van zichzelf - en nu voor een 18 minuutjes de oven in.



Als sausje roer je gewoonweg  wat zure room met wat komijnpoeder door mekaar. En moest je ergens nog een granaatappel hebben liggen op je fruitschaal, strooi dan de pitjes over de bulgur voor een beetje extra crunch en kleur...



Et voilà... you can enjoy a little Greek holiday!


Dit recept maakt deel uit van een uitdaging die Delhaize voor de foodbloggers heeft uitgeschreven.We moesten op basis van de titel "Lentesalade van geroosterde bulgur en gegrillde halloumi" een recept uitwerken. Het recept dat Delhaize bedacht heeft staat in het nieuwe nummer van de Delhaize magazine. Diegene met het beste recept mag aan mag aan zijn lezers - jullie dus - een bon wegschenken voor het hoofdingredïent - ik vermoed dus de halloumi of de bulgur. En het recept komt in de Delhaize magazine te staan. Nu maar hopen hé!



Halloumi met geroosterde bulgur en een frisse sla



Ingredïenten - allemaal te vinden in de Delhaize om de hoek!


  • een pakje halloumi
  • een zak geroosterde aubergines
  • bulgur met fijne groenten
  • komkommer
  • verse munt
  • verse platte peterselie
  • een granaatappel
  • zure room 
  • komijnpoeder
  • olijfolie
  • bijna geen zout - alleen voor de komkommersla
  • citroen

5 opmerkingen

  1. Ziet er lekker uit!
    Ik heb ook nog een fenomenaal lekker receptje van gemarineerde Haloumi als aperitiefhapje. Als je wil kan ik je 't receptje wel bezorgen.
    Grtjs,
    Peggy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Peggy, dat zou super zijn! Mijn email adres is lieve@byttebier.net

      Dank je!

      Verwijderen
  2. Succes met het recept ! Ik zal het alvast eens uitproberen, heb nog halloumi in de frigo liggen !
    grtjes
    linda

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt... wie niet waagt niet wint hé!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk recept en veel succes! Ik duim!

    BeantwoordenVerwijderen