Een zomers wintergerechtje... !

Al die zware wintergerechten, voor mij is het genoeg geweest. Ik heb acuut zin in iets lekker, zonnig en zuiders. Ok, ok, het is nog maanden voor het weer zover is maar soms kan zo'n zomers gerechtje hét middel zijn om de maand januari door te komen. Mijn Kerstboom is ook al weg en vervangen door een bos tulpen dus bij mij is de sfeer gezet!
Alhoewel... de ingrediënten zijn niet écht zo zomers: venkel, een gele paprika, een dikke appelsien en wat verse zalm. Ligt allemaal in de rekken momenteel.
Maar als je de kleuren samen ziet... dat is op en top Côte d'Azur! En naar goede Rue de Surène traditie héél, héél gemakkelijk. En gezond. Ideaal om de kilo's van de voorbije feestdagen weg te werken.
Begin met je oven voor te warmen op 170°C. Snij ondertussen een dikke venkelbol in schijfjes van een halve centimer dik. Neem dan een mooie oranje paprika en snij die ook in reepjes. De schil mag er aan blijven want door het roosteren wordt dat velletje verteerbaar.
Rasp een beetje schil van je appelsien om bij de groentjes te voegen en snij hem dan ook in stukjes - ook mét schil. Leg al je groenten én de sinaasappel op een bakplaat en giet er wat olijfolie over. Voeg wat Maldonzout en de appelsienrasp toe en meng alles met je - propere! - handen zodat elk stukje wat olie en wat kruiden krijgt.


 

Vlei je zalm tussen de groenten en doe er ook nog wat zout - Maldon - op. Laat alles nu garen in de oven. Vergeet niet af en toe door het raampje te kijken. Prik eens in de groenten en hou je zalm in het oog. Ik heb mijn zalm er na een twintigtal minuutjes uitgenomen en onder zilverpapier warm gehouden. De groentjes hebben dan nog extra vijftien minuutjes in de oven gestaan. Ik eet mijn geroosterde groenten graag zacht maar als je liever nog wat beet hebt kan je de heleboel na twintig minuten uit de oven halen.
Werk af met een lekker zout Grieks gedroogd en gerimpeld olijfje en je hebt een heerlijk Zuiders winter gerechtje. En misschien hierbij nog een fris rosé wijntje om het zomergevoel hélemaal naar boven te laten komen?

Geroosterde groenten met zalm in de ovenIngrediënten


 • een dikke venkel
 • een appelsien
 • een oranje paprika - het kleur is hier van psychologisch belang!
 • zalmfilet
 • olijfolie
 • Maldonzout


Ingred

4 opmerkingen

 1. Dat ziet er heerlijk uit!!!! En ja, ik voel me ook een beetje levend opgevuld na al die kerst en nieuwjaar etentjes met bijhorende drank!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze avond gemaakt en is zooo oneindig lekker. Deze komt nog op tafel :)

  BeantwoordenVerwijderen