Vintage cooking...!

Soms moet een mens gewoon eens teruggrijpen naar zijn klassiekers. Ballekens in tomatensaus... Bij ons zijn we daar allemaal zot van. Je kunt dat tegenwoordig ook in een pakje kopen bij de beenhouwer of in de supermarkt maar niks gaat boven zélf en vers gemaakt!




Om mijn ballekens extra veel flavour te geven heb ik er nog van alle lekkere dingen bij in gedraaid.
Eerst en vooral heb ik  het gehakt - ik heb half varkens half rund gebruikt - goed gekruid. Peper en zout dat spreekt natuurlijk voor zich en dan als extra nog wat venkelzaadjes - altijd lekker bij varken!  Wat hete chilivlokken om de boel wat op te vrolijken en tot slot nog wat verse tijmblaadjes.




Hoewel er in de meeste recepten van gehaktballekens een ei wordt gebruikt om te binden heb ik dat nu eens niet gedaan.





Enkel wat oud brood - even in de robot ermee... - en nog een scheutje melk geven mijn ballekens een super zachte structuur.







Een super truc om extra véél smaak te geven aan je vlees is er wat geraspte parmezaan onder te mengen. Je proeft absoluut geen kaas maar het umami gehalte gaat er met sprongen op vooruit!





Nu de handen uit de mouwen steken en mooie gelijke ballen draaien. Effe een zen momentje in de keuken...




Dan gewoon wat olie én de pan in met die ballen. Op halfhoog vuur alles een bruin kleurtje laten krijgen. Blijf van ballekens af tot ze vanzelf loskomen van de pan. Af en toe eens schudden met de pan en ze dan omdraaien. Ik weet het... het is verleidelijk om ze voor hun tijd om te draaien maar het mag niet




En nu mag je er twee blikken passata of zoals in mijn geval twee blikke Elvea tomaten overgieten. Doe er ook nog een cupje tomaten/groentepasta bij en laat dan alles ongeveer twee minuten op halfhoog vuur - stand zes bij mij - sudderen. Je weet wel het moet blop... blop... blop... doen. En niet blop,blop,blop. Ok?




Proef na tien minuten en roer er dan een eetlepel suiker bij dat neemt de aciditeit van de tomaten weg.
Wij eten die ballekens vanavond met wat pasta maar je kan er ook een lekker lunchgerechtje van maken met een bruin boterhammeke bij.
Lekker, ouderwets, gezellig en goedkoop eten... ideaal in een sombere, sobere januarimaand!




Ballenkens in verse tomatensaus



Ingredïenten


  • 500 gram gemengd gehakt
  • 2 blikken tomaten op sap
  • 1 cupje tomaten/groentenpasta
  • venkelzaadjes
  • chilivlokken
  • parmezaan
  • tijm
  • Maldonzout
  • peper
  • olie - druivenpitolie heeft een hoog rookpunt en is ideaal om te bakken in een pan
  • melk - een half kopje
  • oud brood - een dikke halve snede

3 opmerkingen

  1. wat is een cupje tomaten/groentenpasta ? Klinkt verder heerlijk trouwens, nu heb ik daar ook goesting in natuurlijk ....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is zo'n potje dat je kunt kopen in de Delhaize van het merk Elvea. Zoiets als tomatenpasta maar dan mét extra groenten in...

      Verwijderen
  2. Mmmm... een echte klassieker! Klinkt overheerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen