Vongole...!

Pasta met schelpjes...mmm! Lekker, vlug klaar en toch wat specialer dan een gewone spagetti...


Je kunt een witte pasta vongole maken  - gewoon zoals je mossels klaarmaakt met wat witte wijn - of rode met tomaatjes. Omdat Koen really into tomatoes is, heb ik de rode versie klaar gemaakt. Je start met een lekkere tomatensaus. Olie in je sauteuse, sjalotjes of ajuin aanstoven eventueel een beetje look erbij en dan één of twee blikken gepelde tomaten erbij. Duw de tomaten in stukken met je houten lepel en laat de saus sudderen op een laag vuurtje. Hoe langer je de saus laat pruttelen hoe intenser en beter van smaak ze wordt - dat heb ik vorige week nogmaals ondervonden bij Michele in Italië.

 
Vergeet niet te kruiden! Zout, een beetje peper en wat suiker. Voor een keer raad ik jullie aan om niet te zot te gaan met het zout... de schelpjes geven ook nog wat zout - zeewater - vrij als ze open komen. Proef dus en pas het zoutgehalte achteraf aan.
Zet ondertussen je spagetti op. Martelli bij mij. Als de kooktijd van de pasta halverwege is voeg je al je vongole toe aan de saus. Zet het vuur nu hoog en schud regelmatig met de sauteuse zodat de warmte goed verdeeld wordt. Als al de vongole open zijn is het gerecht klaar. Proef nog eens van de saus en kruid eventueel bij. Voeg de afgegoten pasta bij de saus en de vongole en strooi er goed wat platte peterselie over. Neem de rosé uit de frigo roep je kindjes en je ventje aan tafel en dig in!Bij pasta met vis mag je geen parmezaan meer gebruiken... dat is een no no combinatie. Ik weet het, maar ik doe het toch...'t is mijn bord en ik ben daar baas over!

Rode pasta VongoleIngrediënten • een goed merk droge pasta - bv Martelli
 • vongole - momenteel in alle viswinkels te krijgen en soms ook bij Delhaize
 • een of twee blikken gepelde tomaten
 • ajuin of sjalot
 • een teentje look - optioneel
 • platte peterselie

2 opmerkingen

 1. Ziet er lekker uit! Misschien moet ik die vongole toch maar eens proberen. Ik heb een allergie voor schaaldieren, maar niet voor mosselen, dus misschien toch maar eens doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. mmmh mjam! Ik bestel dat altijd als we italiaans gaan eten. K'heb het alvast gepind om het ook eens te maken!

  BeantwoordenVerwijderen