Toveren met een potje...!

September is terug naar school maand... dus de ideale gelegenheid om de basics in de keuken nog eens op te frissen. Vandaag pakken we de vinaigrette aan. Naast mayonaise waarschijnlijk een van de bekendste koude sausen. Moeilijk is het niet en eens je de juiste verhoudingen in je hoofd heb kan je vrijelijk experimenteren...


De ideale tool voor het maken van vinaigrette is een confituurpotje. Nee, je moet geen funky dressingshakers kopen... dat is gewoonweg verloren geld. Zo'n rommel staat bij mij ook niet in de winkel... dat is pure kastvulling!
Was je potje goed uit - de evidentie zelf natuurlijk - of steek het eens mee in je afwasmachine. Ook het deksel!


De juiste verhouding voor een lekkere niet te zure vinaigrette is één tafellepel zuur - kan azijn zijn of limoen of citroen of appelsien... - een drie lepels olie. Die olie kan of mag ook vanalles zijn. Gewone slaolie of olijfolie. Gebruik je notenolie - bv voor een slaatje bij kaas - neem dan één tafellepel notenolie en twee tafellepels gewone olie. Dat is genoeg ander gaat de notensmaak je gerecht doodslaan. By the way bewaar alle noten én notenolies in je ijskast... Noten bevatten een vet dat vlug ranzig wordt. Dus Keep it Cool!
Om te starten begin je altijd eerst met het zuur. Doe de azijn in je potje. Nu voeg je het zout toe. Laat het oplossen in de azijn. Even roeren dus. Als je graag mosterd toevoegt is dit het moment. Juist voor de olie. Mosterd heb je in alle soorten en kwaliteiten. Koop een lekkere kwaliteits - één wit product is hier dus niet op zijn plaats. En proef... de ene is al straffer dan de andere! Mosterd is lekker maar is ook een bindmiddel. Het lijmt dus je sausje aan mekaar. Als laatste voeg je de olie toe. En nu het deksel op de pot en schudden maar. Géén dressingshaker kan hier tegenop...


Proef nu je saus... nee, nee niet met je vinger in de pot! Dat geeft een foute indruk. Neem om goed te proeven een slablaadje en steek het in de vinaigrette. Doe je ogen dicht en concentreer je... te zuur?  Wat meer olie dan! Te weinig smaak? Misschien wat meer zout... Ik voeg soms ook wat suiker of honing toe om de vinaigrette wat milder te maken.Proeven moet je leren. Besteed er dan ook wat tijd aan. Ikzelf ben nog altijd volop aan het leren mensen... ooit wil ik het moment beleven dat ik na het proeven onmiddellijk kan zeggen welk ingrediënt er mist. Een beetje zoals Sergio doet... "ik mis hier een zuurtje" Ja, dromen mag hé...

Nu je basis klaar is mag je vanalles toevoegen... verse kruiden, gedroogde specerijen... it's up to you!
Ik heb nog een lekker receptje liggen voor een van de volgende weken. Maar oefen ondertussen maar even op de basis...Basis Vinaigrette


Ingrediënten


 • 1 tafellepel zuur - ik heb een lekkere witte balsamico genomen die iets minder zuur is...
 • 3 tafellepels olie
 • zout
 • mosterd - optioneel
 • peper

8 opmerkingen

 1. Zo maken wij ook ons vinaigrette! Wel niet in een confituurpotje, maar gewoon in een kommetje en door te mengen met een vork of lepel. De verhoudingen 1 zuur en 3 olie zijn ook de verhoudingen zoals mijn oma (een echte française!) ze me heeft geleerd. Soms doen we daar nog wat look of bieslook bij, afhankelijk van de slasoort die we gebruiken. Mosterd vervangen we ook soms door ajuin, dat bindt de saus even goed en is iets zachter van smaak. En als we te lui zijn om veel flesjes en potjes boven te halen, dan mengen we gewoon wat balsamico-azijn en olijfolie, op den tast! En succes dat dat heeft!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik geen vinaigrette maak dan doe ik alleen wat zout - Maldon - op mijn sla en wat lekkere olijfolie... ik laat dan de zuurtjes achterwege!

   Verwijderen
 2. Doe ik ook altijd! Vinaigrette maken in een glazen pot. Bedankt voor alle andere tips. Eens proberen volgende keer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. zie ! dat is nu eens een nuttige blogpost voor mij ! Ik ben 46,kook graag en bel nog altijd naar papa als ik een vinaigrette moet maken omdat ik de verhoudingen weer ben vergeten... Vanaf nu dus niet meer want ik heb dit lekker gepind :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind dat ook zo leuk als je de verhoudingen uit je hoofd kent...!

   Verwijderen
 4. De beste mosterd = mosterd van Wostyn in Torhout. Mooie stenen potten met de lekkerste mosterd = mooi en dankbaar cadeau. Tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor de tip...waar kan ik die mosterd krijgen?

  BeantwoordenVerwijderen