Kookles in Wuwei...

Woensdagavond zijn Marijke - mijn vriendin - en ik samen naar de kookles in Wuwei geweest.  Als jullie mijn eerste verslag over dit nieuwe project nog niet gelezen hebben surf dan eens naar deze link.Vol verwachting stapten we de spiksplinternieuwe keuken binnen. Onze chef, Guy Van Meervenne, stond ons al op te wachten. Een sympathieke, vlotte man met een passie voor wijn maken en koken.


Drie gerechten stonden op het menu. Als eerste gemarineerde jonge makreel met gekonfijte citroen en wasabi. Klonk zeer veelbelovend en speciaal, niet iets dat we elke dag op ons bord leggen. De vis zag er prachtig uit - ISPC kwaliteit! Guy haalde onmiddellijk zijn groot ingrediënten boek boven en gaf een boeiende uitleg over de prijs van de makreel. Makreel zwemt normaliter in scholen. Als een vissersboot zo een hele school tegenkomt en in zijn netten krijgt dan is de vis goedkoop. Wanneer ze echter maar enkele verdwaalde exemplaren kunnen vangen dan is de vis, ja, duur hé... Niks te zien dus met de kwaliteit, enkel met het aanbod. Zie, zo leert een mens nog eens iets bij!
We werden aan het werk gezet. Marijke kreeg de tomaten, ik mocht de citroen - zéér dun - schillen. Ondertussen kregen we een lekker wit wijntje voorgezet om alvast in de mood te komen.


Guy kuiste de makreel op, en Julie nam de sugarsnaps - precies een opgeblazen peulerwt - onder handen. De citroenschillen moesten drie keer opgekookt worden om alle toxische producten te verwijderen. We kregen ook op het hart gedrukt om alle groenten altijd super goed te wassen voor gebruik. Guy is echt een heel propere jongen! De citroenschillen mocht ik dan samen met het sap, zout en suiker laten confijten - twee uur alsjeblieft! Gelukkig moesten we niet zolang wachten om onze vinaigrette te maken, want zoals een echte tv kok had onze chef al een potje citroenconfit op voorhand klaargemaakt.
Het recept is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, het vraagt alleen wat tijd...
De reepjes ontvelde makreel worden met zeezout en peper bestrooid. Giet er wat olijfolie over en zet in de frigo. Stoom sugarsnaps, ontvel en ontpit de tomaat en snij ze in brunoise - kleine blokjes. Mix één eetlepel van de citroenconfit met twee eetlepels kippenbouillon - blokjesbouillon - en zes eetlepels zachte olijfolie en één centimeter wasabi pasta. Proef even aan de vinaigrette en voeg bij wat je graag hebt : hete wasabipasta of zuur zoete citroenconfit.


Dresseer ieder bord met een makreelfilet in hapklare stukjes gesneden, leg er op een stijlvolle manier de sugarsnaps en de blokjes tomaat over... Doe er wat van de lekkere dressing op en werk af met blaadjes koriander en pijpajuin.


Wat moet ik zeggen... verassend fris en heerlijk gekruid. Als ik het geduld opbreng op de citroenconfit te maken ga ik het zeker ook eens maken. Of anders maak ik een andere vinaigrette die niet zo lang hoeft te koken!

Ja, we hebben nog twee andere gerechtjes gemaakt maar die krijgen jullie pas volgende week te zien!


Gemarineerde jonge makreel met gekonfijte citroen en wasabi

Ingrediënten

 • 1 makreelfilet per persoon
 • sugarsnaps of peulerwten
 • 2 tomaten
 • bosje pijpajuin
 • bosje koriander
 • peper
 • zout 
 • olijfolie
 • kippenbouillon
 • wasabipasta
Confit van citroen
 • 4 citroenen
 • suiker 70 gram
 • zout 12 gram
 • 150 ml citroensap

2 opmerkingen

 1. weet jij eigenlijk dat je genomineerd bent voor ene blog award bij knack weekend onder de rubriek gastronomie ? ( mijn stem heb je gekregen ;) )
  http://sim.knack.be/cr/sim-knack-weekend.php?ID=YCXYtbfjC_%2Bb29zVQ_pDYqVmKrpdb3F1zzMlHR_rAccqufsYJ

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja! Super leuk hé! Dank je voor de stem. Ik schrijf er een uitgebreide post over deze week. Als je nog mensen kunt warm maken om op me te stemmen, alvast bedankt! Fingers crossed :)

   Verwijderen