My backyard...I

Voor mensen zonder moestuin - zoals ik - bestaat er iets fantastisch hier in Kortrijk... de zelfpluktuin! Als je de weg naar Aalbeke neemt via Marke zie je op een bepaald moment als je over de brug van de autostrade gereden bent een groot bedrukt zeil hangen.

 
Wel, daar is het dan rechts inslaan. Via een prachtig landweggetje, onder het spoor door en langs de maisvelden kom je bij de hoeve van de familie Dewitte.Voor de schuur staan de mandjes al klaar. Serieuze shoppers nemen een kruiwagen. Het veld is  juist achter de hoek.
Het aanbod is groot maar natuurlijk is niet alles tegelijk klaar om te oogsten. Elk stuk land is beplant met een ander gewas en vooraan staat iedere keer een bordje de naam en het gebruik van de planten én of je al mag plukken.

 
Alles is voorzien. De kartonnen bakjes liggen klaar in een doos. Je neemt de maat die je wilt en begint te plukken.


Zalig! Is er iets beters dan zelf je boontjes te plukken onder - gisterenmorgen toch -  een zomers zonneke. Voor mij komt zoiets dicht in de buurt van het aards paradijs!

 
Ik heb gisteren groene boontjes geplukt, een groot bakje kerstomaatjes - je kan de lange en ronde modellen doorelkaar plukken - en schattige mini auberginetjes.Natuurlijk ook nog een bakje super rijpe zoete aardbeien voor het dessert. Lekker, je kan eerst zelf eens proeven van de verschillende soorten voor je begint te plukken. En ik neem dan ook alleen de allerrijpste. In een bakje van de Delhaize zitten er altijd onrijpe bij. Vlak naast de aardbeien is er een groot frambozenveld. Ze waren al rood maar nog niet rijp. Als het weer goed blijft deze week zijn die volgende zondag klaar om te plukken.

 
Rabarber ga ik volgende week ook mee doen, ik wil mijn mamma voor mij confituur laten maken. Kruiden staan er ook heel veel. De dochter van Hubert Dewitte - een charmante man - geeft af en toe een rondleiding over de kruiden.


Hubert baat samen met zijn dochters de bio boerderij uit. In een vorig leven - ongelofelijk maar waar hij is al met pensioen! - was hij deskundige in de informatica en gaf les aan verscheidene universiteiten.
Thuis zat Koen hongerig te wachten - ja, voor je het weet ben je enkele uren weg! Met mijn aanwinsten heb ik dan vlug een super gezond slaatje gemaakt.


De aubergines op de grill met wat lekkere olijfolie en Maldonzout. De sla gewassen. De tomaatjes gehalveerd er goed wat zout, een beetje suiker - altijd op tomaten een beetje suiker doen! - peper en een van mijn beste olijfolies erover. Husselen en er een beetje op duwen zodat er wat sap uitloopt.Op de sla leggen. Een dikke bol mozzarella open trekken. Wat olijfolie, tijm en zout erover. Koen heeft ons nog een fris glas rosé geschonken en daar zie het beste eten dat een mens kan dromen...
En voor dessert hadden we... ja...hoe raden jullie het?  Aardbeien met zure room en citroen!


Zie ik jullie volgende keer in de zelfpluktuin?

2 opmerkingen