Voor gevorderden... een kaassoufflé...!

Echt waar, vandaag gaan we ons niveau eens opkrikken. We maken een kaassoufflé. Lijkt ingewikkeld als je het in een kookboek ziet staan maar het komt gewoon neer op een witte saus maken en er dan nog wat extraatjes - kaas, eidooiers en stijfgeslagen eiwit - aan toevoegen. Meer is het uiteindelijk niet! Laat je dus niet afschrikken. 't Was ook mijn eerste keer! Eenmaal het basisrecept onder de knie kan je eindeloos variëren. Zoals met een omelet. Kan je er een natuur bakken dan kan je ze ook maken met spek, kruiden, kaas, garnalen allé je weet wel met gelijk wat je nog in je frigo hebt liggen.


Dus... begin met je oven aan te zetten op 220°C. En dan maak je een dikke witte saus. We herhalen even de procedure. Neem eenzelfde hoeveelheid fijne bloem en boter. Ik heb voor twee personen 20 gram bloem en 20 gram boter genomen. Smelt de boter op zacht vuur. Roer de bloem eronder. Blijf even doorroeren met het vuur op medium - 6 bij mij. Dat is om de bloemsmaak eruit te bakken. Geduld is een mooie zaak... dus zeker een minuut of drie!


Dan voeg je langzaam 2 dl melk toe - beste volle melk - en blijf roeren. Je saus wordt nu mooi dik. Té dik eigenlijk voor een saus. Maar ja, 't is geen saus het wordt een soufflé! Laat ze ook warm genoeg worden. Echt koken kan ze niet ze is daarvoor te dik, maar neem je tijd. En goed blijven roeren. Nu voeg je de kaas toe. Je kan kiezen welke. Ik heb wat gruyère genomen - 75 gram - en wat parmezaan - 10 gram - voor de smaak. Zorg dat de kaas mooi gesmolten is in de saus. Kruid je saus met peper, zout en nootmuskaat. Proef even. Niet overdrijven met zout, kaas is ook zout.

 
Laat de saus dan wat afkoelen. Roer er dan drie eierdooiers door - wacht tot de saus lauw is anders stollen de eieren. Klop je eiwit mooi stijf. Roer er eerst een eetlepel gewoon door om het geheel wat los te maken en spatel er dan de rest voorzichtig door zodat je de lucht niet uit het eiwit haalt.Ok, nu nog je potjes goed invetten en dan verdeel je de inhoud over de kommetjes. De mijne mochten nog wat voller geweest zijn... dan hadden ze tenminste tot boven de rand van het potje kunnen rijzen. Véél spectaculairder! Maar ja, 't was voor mij ook de eerste keer... Volgende keer beter. Zet de potjes op een bakplaat in de oven en laat ze 15 minuten bakken op 220°C.Blijf wel in de buurt en kijk of ze niet te bruin worden. Het is echt een fantastisch gevoel om die souffléetjes uit de oven te halen. Je voelt je op dat moment zoals een echte Française die haar hand niet omdraait om een klassieker op tafel te toveren...


Nog een laatste goede raad die ik gelezen heb bij zo een zelfverzekerde Française... Le soufflé n'attend pas, on attend le soufflé. Wat zoveel wil zeggen als... zorg dat iedereen klaar zit aan tafel als je de deur van de oven opendoet!Kaassoufflé


Ingrediënten


  • 20 gram boter
  • 20 gram bloem
  • 2 dl melk - volle
  • 75 gram gruyère
  • 10 gram parmezaan
  • 3 eieren
  • zout, peper en nootmuskaat

Geen opmerkingen