Peerkens van ons Bomma...!

Vandaag krijgen jullie een receptje van mijn mamma - ons Bomma. Het is al van haar grootmoeder dus het betreft hier een écht familierecept. Wij eten die peerkens allemaal zot graag... vooral bij de frikadellekens! Maar ze zijn ook lekker bij wat yoghurt - als ontbijt bv. - of gewoonweg als dessertje met wat zure room. De peren heb ik gekregen van Caroline - mijn allerliefste pedicure, die zorgt voor mijn zijdezachte voetjes. De perenbomen van Caroline hebben dit jaar genoten van onze warme zomer en gezorgd voor een ongelofelijke hoeveelheid peren...
Dus buiten het nemen van de foto's en het opeten van de peren is er dan ook maar niets in deze blogpost mijn verdienste. Moest ik een voorwoord moeten schrijven voor  mijn blog dan zou ik hier Caroline en Bomma uitgebreid in bedanken.Toch wil ik jullie even meegeven dat Bomma gezweet heeft op dit recept. Normaal schilt ze haar peertjes op de gazet van gisteren met de radio naast haar en dan pakt ze haar oranje Le Creusetje van de kast en begint op haar gemak aan de peerkens. Niet deze keer... nee, ze moest alles - wat ze normaal op het gevoel doet - stap voor stap op schrijven. Ze kreeg onmiddellijk meer respect voor mijn werk als blogger... Voilà, nu horen jullie het eens van iemand anders. Foodbloggen... da's niet altijd zo simpel!
Voor het gemak - het mijne vooral - geef ik jullie de - bijna - integrale tekst van ons Bomma.

"Schil de peertjes en haal het klokhuis eruit. Doe ze in koud water met flink wat azijn van de Blauwe Hand (tegen het verkleuren) Neem een ruime kookpot, doe er water, azijn en bruine suiker in (verhouding zuur/zoet naar eigen smaak) Proeven tot je het lekker vindt. Spoel de peertjes en doe ze in het kokend zuur-zoete water en bestuif dan met kaneel! De peertjes worden lichtjes doorzichtig. Haal ze er dan met een schuimspaan voorzichtig uit. Pas op, ze zijn niet allemaal tesamen gaar! Dan de vloeistof lichtjes binden met aardappelbloem. De peertjes overgieten tot ze onder staan." 
Moesten jullie nog vragen hebben bij dit recept mail dan zeker eens naar ons Bomma - paula.delbroek@gmail.com -  en ze zal dan al jullie vragen wel beantwoorden... want schrijven doet ze graag!
Peertjes van ons Bomma


Ingrediënten


 • peren
 • azijn - Bomma zweert bij de Blauwe Hand
 • kaneel
 • bruine suiker
 • aardappelbloem

3 opmerkingen

 1. Dit doet me met veel plezier terug denken aan de stoofpeertjes van ons ma zaliger. Ik heb haar nooit gevraagd naar het recept en heb daar nu veel spijt van. Dus wel bedankt voor dit recept dat ik zeker eens moet proberen.
  groeten en nog een fijne zondag

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, we leven veel te snel en nemen voor de leuke kleine dingen - zoals onze familierecepten opschrijven bv. - gewoonweg geen tijd... Gelukkig hebben we de regenachtige zondagen om zulke trage en niet productieve dingen te doen...

   Verwijderen
 2. Mmmm probeer ik zeker uit! Die familierecepten moet je koesteren!

  BeantwoordenVerwijderen