Worteltjes...

Wij eten graag wortelen en dat mag dan op alle mogelijke manieren... warm, koud alles is goed. Klassiek en onovertroffen zijn geraspte wortels. Maar dan wel niet van die harde uitgedroogde sprietels die je voorverpakt kunt vinden. Nee, het moeten vérse, frisse, dunne en sappige wortelsliertjes zijn. Sinds deze zomer ben ik de gelukkige eigenaar van een raspopzetstuk voor mijn KitchenAid en nu eten we dus véél meer geraspte worteltjes. Bijna geen werk en bijna geen afwas. Super dus!
Om wat variatie aan te brengen, verander ik af en toe mijn vinaigrette. Oh, ja, ik ben al jullie vinaigretterecepten aan het uittesten en de uitslag krijgen jullie binnekort te zien.
Sinds ik op zondagmorgen regelmatig op exploratie ga in de oosterse winkeltjes - heerlijk, ze zijn altijd open op zondag! - heb ik al heel wat nieuwe ingrediënten in mijn keukenkastjes staan. Onder andere miso. Miso is een soort pasta te vergelijken met onze bouillonblokjes maar héél anders van smaak - veel zoeter en zachter. Lekker om een vinaigrette van te maken.

Start met een goeie tafellepel misopasta en voeg er evenveel rijstwijnazijn aan toe. Voor de zoute toets neem je een tafellepel sojasaus en dan kan je nog een eetlepel sesamolie erbij voegen. Ik had geen sesamolie meer in huis en heb gewoon wat olijfolie genomen - een mens moet zich behelpen met wat hij heeft hé...! Klop er dan nog een goeie tafellepel water onder en je hebt een lekkere oostere vinaigrette voor je Vlaamse worteltjes.


En als je er dan nog wat zwarte sesamzaadjes over strooit heeft iedereen onmiddellijk door dat je deze keer exotische geraspte wortelen serveert!
Miso dressingIngrediënten  • een of twee eetlepels misopasta
  • een of twee eetlepels rijstwijnazijn
  • een eetlepel sojasaus
  • een eetlepel sesamolie of een andere olie
  • een eetlepel water

Geen opmerkingen