Pesto with a twist.

Pasta met een lekkere pesto. Hiermee kan je bijna iedereen plezier doen. Maar kom uit je comfortzone en maak eens iets anders dan de gewone basilicumsaus. En alle basilicum komt nu toch uit de serres dus verre van een seizoensproduct...
Hazelnootpesto is een lekker alternatief en écht Italiaans. Nutella, de choco onder de chocos, zit ook vol van die lekkere nootjes - ooit hebben de Italianen een serieus tekort aan chocolade opgelost met gemalen hazelnoten!


Als ik lange pasta wil, kies ik bijna altijd voor linguine.  Even lang als spaghetti maar platgedrukt tot een elipsvorm, een beetje zoals onze tong. De letterlijke vertaling is dan ook: tongetjes. Het oppervlak van de linguine is een beetje ruwer - spaghetti is veel gladder - en dat doet de saus véél beter plakken.
Koop altijd een Italiaans merk. Ik heb persoonlijk niks tegen Anco en consoorten maar in Italië moet elke soort pasta aan wettelijke normen qua uitzicht, lengte, dikte en samenstelling voldoen. Een beetje A.O.C. dus...

De ingrediënten heb je misschien nog niet in je voorraadkast staan, maar je kunt ze echt voor meer dan deze saus gebruiken. Hazelnoten even roosteren in de pan, wat zout erbij en klein hakken en op je slaatje - weer eens wat anders dan die eeuwige pijnboompitten. De olie van hazelnoot is niet écht noodzakelijk - gewone olijfolie kan ook - maar het is wel very yummie!
By the way, notenolies bewaar je best in je frigo... ze worden ranzig in de gewone kast.Begin met de parmesan, hak in stukken en blend tot kruimels. Liefst niet raspen. Doe er dan de gepelde hazelnoten bij en voeg de gehakte knoflook, zout, olijfolie én hazelnootolie toe. Blend de boel.
Je basissaus is klaar. Moest ze niet runny genoeg zijn, voeg dan nog wat extra olijfolie toe.

Nu nog de pasta de pot in. Neen, je hoeft géén olie aan het water toe te voegen... Zorg alleen voor een grote pot water die met dikke bellen kookt én zo blijft koken als de pasta er in zit.  Dat, en dat alleen, zorgt ervoor dat je pasta niet plakt - ik heb het met scha en schande moeten leren.
Spaar bij het afgieten altijd wat van het kookvocht niks is beter om je saus af te werken.


Wil je met niet teveel overschot zitten, dan neem je best 100g droge pasta per persoon. Je kunt natuurlijk ook altijd een fancy spaghettimaat gebruiken :) Vergeet zeker je water niet te zouten! Italianen zeggen dat pastawater zo zout als de zee moet zijn - in normale mensentaal is dat 20g grof zeezout per liter.


Om de linguine nog wat extra textuur te geven, maken we poor mans parmesan - in het armere zuiden van Italië is dat een vast ingrediënt. Neem wat brood - ik had nog wat ciabatta liggen - en maal het grof. Zet een antikleefpan op het vuur, doe er een scheut olijfolie in en laat ze goed heet worden. Bak het broodkruim met wat zout krokant and that's it!


Assembleer nu je gerecht: roer de hazelnootpesto door de linguine - eventueel wat pastakookvocht erdoor roeren - voeg de gehakte platte peterselie, het gebakken broodkruim en nog wat extra parmesaanschaafsel toe.

Moest je de pasta zonder gezelschap opeten dan raad ik je als tafellectuur De Perfecte Pasta Formule aan. Boeiender dan de meeste mannen! :)


Linguine met hazelnootpesto.

Ingrediënten voor 2 personen.

 • 55g gepelde hazelnoten
 • 1 dikke teen knoflook
 • 1/2 theelepel zout (Maldon! bij Mylle verkrijgbaar)
 •  4 tafellepels olijfolie
 •  2 tafellepels hazelnootolie
 •  1 tafellepel platte peterselie
 •  55g parmesan + extra voor garnering
 •  200g linguine

5 opmerkingen

 1. Dat ziet er opnieuw erg lekker uit! Thx voor de tip van het Maldonzout. Ik zocht al in verschillende winkels, maar nu weet ik waar ik moet zijn:Mylle dus ;)
  Cath

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie foto's, super! En dat het lekker is daar twijfel ik natuurlijk niet aan ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Met een beetje assistentie van jou en mij, Bruno, maken we er nog de beste fotograaf van ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. mmmm ziet er lekker uit! ik ga me daar dit weekend eens mee bezig houden, ik heb er al zin in! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bereid, geproefd en goedgekeurd! Bedankt voor het receptje!

  BeantwoordenVerwijderen