Warm winters slaatje...

Met de stijging van de temperatuur - godzijdank! - neemt mijn zin naar iets gezond en fris toe. Maar sunny tomatoes zijn me nog een brug te ver.


Mijn mosterd haal ik deze keer bij Lorraine, een superknap madammeke dat nog goed kan koken ook. Ik volg haar al geruime tijd op de BBC. Als ik bak hou ik me 100% aan het recept - om ongelukken zoveel mogelijk te vermijden - maar bij het gewone koken interpreteer ik alles vrij ruim. Kwestie van je eigen persoonlijkheid te behouden :)

In mijn ijskast nummer 3 - ja, écht waar, ik heb er drie - zit nog een lekker stukje Stilton. Dat is blauwe Engelse kaas een verre nicht van de Franse Roquefort, maar beter. Peren liggen bij mij altijd op de fruitschaal en in de winter neem ik dikwijls enkele verse vijgen mee als ik ze zie liggen. En wie heeft er nu geen zakje sla?

Met de sla begin je. Besprenkel de blaadjes met goeie olijfolie en wat Maldonzout. Masseer - ja, met je handen - zachtjes de blaadjes zodat ze allemaal bedekt zijn met de olie en het zout. Het zijn de kleine dingen die het verschil maken!

Nu snij je wat pancetta - heerlijk Italiaans spek - in superkleine dobbelsteenjes. Bak aan in een droge pan dus géén boter of olijfolie. Voeg de pine nuts toe als het spek knapperig is. Als de noten voldoende bruin zijn over de sla verdelen. De grens tussen bruin en verbrand is klein, dus pas op!


De pan mag terug op het vuur en doe er nu wat olijfolie én wat ongezouten boter in. Geschilde en in schijfjes gesneden peren, halve vijgen en wat honing en balsamico toevoegen. Op een zacht vuurtje laten bakken zodat de peertjes en de vijgen karameliseren. Kruiden met zout en peper. Niet te gaar laten worden, ze moeten nog een beetje bite hebben. Over de borden verdelen.

Vinaigrette maken we warm in de pan. Pan op hoger vuur. Wat olijfolie, een schepje mosterd, een squeeze honing én een goeie scheut balsamico goed door elkaar roeren. Flink laten borrelen.  Proeven. Eventueel nog wat peper of zout toevoegen en dan over je slaatje gieten.
Finishing touch de Stilton erover brokkelen...

Goed stukje stevig brood erbij en misschien ook een glas wijn?

Wintersla met peren, vijgen en Stilton (2 personen)
 • zakje gemengde sla + een beetje olijfolie om de sla te masseren
 • Maldon zout
 • 1/2 schijf pancetta van 0,5 cm dik
 • een klein handje pijnboompitten
 • 1 tafellepel olijfolie
 • 1 koffielepel boter
 • 2 stevige peren
 • 5 vijgen
 • 1 koffielepel honing
 • 1 tafellepel balsamico (liefst van die oude stroperige)
 • vers gemalen peper
 • een driehoekje Stilton
Warme vinaigrette.
 • 3 tafellepels olijfolie
 • 1 tafellepel balsamico
 • 1 koffielepel mosterd
 • 1 koffielepel honing
 • vers gemalen peper
 • Maldon zout

2 opmerkingen

 1. mmmm, water komt me in de mond - heerlijk geschreven ook, hoor ... je bent een natuurtalent (met een goeie leermeester allicht :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je! Het zit in de familie. Ik leerde koken aan mijn mama :)

  BeantwoordenVerwijderen