Place du Concert

Niks is leuker dan een marktje doen. En we hebben geluk hier in Kortrijk. Lille, Rijsel voor de Vlamingen, is vlakbij. Elke woensdag, vrijdag en zondagmorgen is er markt in Le Vieux Lille. Op zondagmorgen is het verschrikkelijk druk en staan er veel kraampjes, maar op woensdagmorgen is het er rustig. Zo rustig zelfs dat je kan parkeren op de Place du Concert. Van gemak gesproken! Met mijn beste vriend John, chef van de Heeren van Groeninge, ben ik gisteren naar Rijsel gereden. Kwestie van een beetje voorraad in te slaan voor de komende weken. We gaan bijna alle vier weken samen naar de markt en kennen ondertussen al de marktkramers... en zij kennen ons als les Belges! Ja, het is echt heel anders dan onze markt hier in Kortrijk. Die mannen hebben ongelofelijke dingen bij: kleine artisjokken, vier of vijf soorten patatjes, bossen verse kruiden, dikke versgeplukte citroenen met het blad er nog aan, topinambours... en, ze kennen hun marchandise! 


Het kaaskraam is een verleiding op zich. Ik moet oppassen of ik heb kaas bij voor tien man. De zure room koop je à la louche, niks géén voorverpakte potjes. Momenteel is er nog de heerlijke, lopende Vacherin... met een goed stukje brood a real treat! En dat manneke in dat kraampje draagt zo'n echt zwart frans baretje. Je voelt je gewoonweg op vakantie.


Vlak naast de kaas staat de boer uit Moeskroen, ja die met zijn rode muts op de foto. Hij probeert altijd Vlaams met ons te spreken.Veel heeft hij nooit bij maar wat hij heeft is lekker en van het seizoen. Zijn pompoenen zijn de beste om soep van te maken. Hij heeft een soort die ik hier nooit zie, fel gele met een groene schil.

Dan is er nog Sam van de kippen. Geen gewone kippen, nee, Label Rouge kippen! John heeft er eens een keer mee gelachen met die Label Rouge en we moeten dat nu nog horen. Hij is ook fier op zijn speciale kruidenmengeling. Neem zeker kippenworst mee, met een beetje mosterd erbij is dat altijd een lekker aperitiefhapje.
Er staat ook een heel groot viskraam. We hebben er nog nooit vis gekocht want we vinden de vis er aan de dure kant... maar hij ziet er wel goed uit.


Dichter bij het standbeeld staan enkele mooie groentekramen. Eigenlijk zijn het echte delicatessenzaken. In het paddestoelenseizoen hebben ze zelfs cèpes mee, iets dat je hier nooit op de markt kunt vinden. En de appelen dat die man bij heeft! Soorten die ik niet ken - ik koop er meestal twee van elke soort zodat ik alles eens kan proeven.


Rechtover de groenten staat een madammeke met vers vlees en typische franse bereidingen. Museau, tripes en allerlei lekkere terrines. Ook haar droge worstjes zijn niet te versmaden!


Maar de markt zou de markt niet zijn zonder een koffietje of een borreltje in ons vast cafeetje.
Ga ook eens, en doe de groetjes van les Belges.


Marché Place du Concert Vieux Lille

Elke woensdag, vrijdag en zondag van 7 tot 14 uur.2 opmerkingen