De madeleintjes van Proust...

Ik ben geen echte bakker... dat is mij ietsje te precies. Alles moet perfect worden afgewogen en gemeten. Bakken dat is chemie. Koken dat mag meer uit de losse hand. En dat is meer mijn ding. Maar af en toe wil ik toch ook eens scoren met een lekker koekje of een taartje. Alhoewel de perfecte appeltaart - ik ben een fan van een lekkere smeuïge appeltaart - kan ik nog altijd niet zelf bakken. Heeft er iemand van jullie een lekker recept? Ik ben er al jaren naar op zoek...


Nu, ik heb deze week wel koekjes gebakken. En géén gewone koekjes, neen, madeleintjes. Dat is koekjes bakken op hoog niveau. En om eerlijk te zijn zo moeilijk was het niet. De eerste keer heb ik wel wat teveel deeg in mijn vormpjes gedaan maar de tweede keer had ik de slag te pakken. En het resultaat mag er zijn. Mijn ventje is content... we hebben nu een hele blikken doos vol madeleintjes! Zalig!
Als altijd begin je met je oven voor te verwarmen. Op 175 graden. Doe je boter, suiker, vanille extract en citroenrasp - hoeft niet maar Koen is zot van citroen - in de kom van je Kitchenaid met de paddel.

 
Medium speed. Zorg dat de boel mooi cremeus is. Meng je bloem met het bakpoeder en het snufje zout. Voeg dan twee eieren toe en mix, dan de helft van de bloem en mix, dan weer twee eieren en opnieuw mixen en dan uiteindelijk de rest van de bloem.

 
Niet te lang mixen of je madeleintjes worden taai. Kijk, dat bedoel ik nu met bakken... geef toe gemakkelijk is anders. Een beetje teveel de bloem bewerken en de boel wordt taai.
Voilà, het deeg is klaar.

 
Spuit je vormpjes in - of wrijf er wat boter in met huishoudrol - en doe in elk gaatje wat deeg. En niet teveel. Oppassen dus...


Dan de oven in voor een twaalftal minuutjes en je kunt je madeleintjes demouleren. Ik heb wel vier keer mijn vormpjes kunnen vullen met deeg.


Strooi nog wat poedersuiker over je koekjes, zet een pot lekkere thee, neem een goed boek - Proust bij voorkeur - en je avond kan niet meer stuk!
Madeleintjes


Ingredïenten


 • 225 gram boter op kamertemperatuur
 • 225 gram suiker
 • 1 koffielepel vanille extract
 • 1 koffielepel citroenrasp - niet écht nodig
 • 225 gram bloem voor cake en koekjes te bakken
 • 2 koffielepels bakpoeder
 • een snufje zout
 • 4 grote eieren4 opmerkingen

 1. Mijn buikje rommelt als ik dit lees... Wil ik zeker en vast eens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super! Ik kreeg voor sinterklaas een madeleintjes vorm! Ik ga ze maken en cadeau doen voor de brunch zondag!

  BeantwoordenVerwijderen