Fazant à la Ricky...!

Echte vleeseters zijn wij niet, maar af en toe eten we graag een lekker biefstukje... En als een goeie vriend jager - Ricky - een lekker stukje wild aanbiedt zeg ik natuurlijk ja, dank u wel Ricky! Fazantjes, dat is ook eens wat anders dan kip.


Nu, ik weet het, fazant heeft de naam een droge vogel te zijn. Da's eigenlijk ook normaal want dat beest heeft nergens geen vet zitten. Het beste in zo'n geval is dan ook de vogel op te delen in borst en bouten. En dan die stukken apart klaar te maken. Dat is toch wat ik uiteindelijk gedaan heb... Ik heb mijn scherpste vleesmes genomen en al mijn beenhouwers capaciteiten bovengehaald en dan héél voorzichtig de borstfilets van het karkas gesneden... Er is voor alles een eerste keer!

 
De borstjes heb ik dan met wat zout en peper aan de kant gelegd klaar om in de pan te leggen - niet in de frigo steken, ze mogen een half uur op kamertemperatuur komen. Het belangrijkste is de saus. Een fazantje heeft iets lekkers nodig...

 
Begin met een rode ajuin in maantjes te snijden. Stoof die aan in wat olie - neutrale olie, geen olijfolie - en goeie boter. Zacht vuur. Voeg er dan paddestoelen bij. Elke soort is goed maar misschien niet van die witte dat oogt minder mooi. Doe er een takje tijm in en een klein takje rozemarijn - niet te veel rozemarijn het is nogal straf.


Zachtjes verder stoven. Nu giet je er wat rode wijn bij - de rest van de fles kun je er straks bij drinken. En een beetje suiker. Laten inkoken. Dus eventueel het vuur iets verhogen. Goed roeren met houten lepel. Als de wijn bijna weggekookt is voeg je er glace de veau aantoe een goeie dessertlepel en laat het verder inkoken onder goed roeren. Vuur lager nu. Smijt je stukjes appel er bij en laat ze garen in de saus.


Terwijl de appeltjes garen bak je ondertussen je borstfiletjes in een andere pan. Hoog vuur olie erbij wanneer ze warm is. Dan borstjes erin. Vuur wat verlagen. Mooi laten aankleuren. Wanneer je de pan schud en de borstjes vanzelf loslaten mag je ze omdraaien. Weer laten kleuren. En leg ze dan bij in de pan van de saus. Snij er eens in om te zien of ze gaar zijn... Laat het vlees even relaxen - een minuut of zeven - voor je het aansnijdt. Vis de rozemarijn en de tijm uit je saus voor je ze opdient. Geef hier misschien nog een lekker puree bij. En vergeet je fles rode wijn niet leeg te drinken!


Misschien nog wat extra uitleg over Glace de veau? Dat is eigenlijk ingekookte kalfsbouillon. Alle vocht is daar bijna uit zodat je meer een soort confituur hebt. Het is een product dat supergoed bewaart in je frigo en elke vleessaus een oppepper geeft. Ik heb het gekocht bij Dujardin in de Wijngaardstraat maar in elke gespecialiseerde kruindenierszaak of bij de beenhouwer kun je dat vinden. Als je graag kookt is dat écht iets om in je ijskast te hebben...


Fazantenborstjes met appeltjes


Ingrediënten


  • Fazantenborstjes één per persoon of voor de very hungry twee per persoon
  • twee appelen
  • een rode ajuin
  • paddestoelen zoveel je wilt
  • een takje tijm
  • wat rozemarijn
  • een half glas tot een glas rode wijn - hoe meer saus je wilt hoe meer wijn je nodig hebt!
  • een beetje suiker - niet te veel in begin je kan er altijd bijvoegen
  • een goeie eetlepel glace de veau
  • neutrale bakolie en goeie boter

1 opmerking