Rue de Surène goes live...!

Ja, sorry, ik weet het ik ben een beetje laat met deze blogpost. Maar het was echt een drukke maar zéér leuke week!  Donderdagavond ben ik de eerste keer live gegaan met Rue de Surène op uitnodiging van Maigret - een van mijn blogfans. Dat is natuurlijk héél wat anders dan rustig thuis koken. In mijn keuken staat er niemand op mijn handen te kijken. Timing is dan ook van geen belang. Ik kan rustig mijn ding doen. Het enige waar ik rekening mee moet houden is het daglicht want als het begint te schemeren kan ik geen mooie foto's meer maken... Héél anders als je live kookt voor een groep taterende meiskes! Zoals bij alles is een goede voorbereiding is het halve werk en halveert het ook de stress rond het evenement.


Koken begint bij verstandig boodschappen doen mét een boodschappenlijstje. Lekkere ingrediënten zijn de basis om iets goeds op tafel te brengen. Dus ben ik maar met mijn maatje John naar de markt in Rijsel gereden.


Het plan voor donderdagavond was eerst een gemakkelijk soepje - Spinaziesoep/Popeyesoep van op de blog- en dan een warme wintersla. Zoals altijd vonden we in Rijsel onmiddellijk wat we zochten. Lekkere groenten om te roosteren. Allemaal knollen en wortels. 't Is het seizoen hé. En als dessert Frisko ijs. Ook simpel als je eenmaal de juiste dingen in huis hebt...
Pompoen vonden we in drie variëteiten: Sucrine du Berry, Vert Olive en Flespompoen. Zalig! Zoete patatjes en pastinaak dat was ook geen probleem bijna elke groentekraam had er bij.

 
De courgetten, ajuin en de babyspinazie voor de soep had ik al laten leveren door mijn buurman/groentenman Francis. Omdat ik de wintersla - geroosterde wintergroenten - wilde serveren met iets zouts als tegengewicht voor het zoete van de wortels moest ik nog kaas hebben. Onze kaasboer in Rijsel had een super lekker geitenkaasje én Nathalie Mylle - ja, van Marc Mylle mijn beenhouwer - heeft me gesponserd met lekkere roquefort... Goeie leveranciers da's alles voor een kok!
Ondanks mijn goede voorbereiding - op papier en op de Ipad - liep ik de hele donderdag rond als een kip zonder kop tot ik kon vertrekken naar Maigret.


Eenmaal de keuken geïnstalleerd begonnen onze madammekens binnen te druppelen... Met een lekker glaasje in de hand kwam de sfeer er meteen in! Het was heerlijk, ik heb echt genoten...mijn stress verdween zienderogen!

 
Samen hebben we groenten gesneden, gekookt en gebabbeld en ervaringen uitgewisseld. Je leert toch altijd wat bij hé...en ja, ze hebben ook mijn rommel helpen opkuisen en afwassen. Ik ken het belang van een goede mise en place maar ergens halverwege verlies ik altijd de pedalen... Trainen en nog eens trainen zeker?


Om iedereen thuis onmiddellijk van start te laten gaan, had ik wat pakketjes klaar gemaakt voor de meisjes.  Wat Maldon zout, basilicumolie - onmisbaar op de sla - en wat gemengde kruiden om groenten te kunnen roosteren.


Kwestie dat iedereen thuis onmiddellijk kan starten...  Ook nog eens een dikke zoen voor mijn vriend Dirk-Jan van Taste and Colors die me gesponserd heeft met de basilicumolie - zelfgemaakt door Dirk-Jan himself!

Geen opmerkingen