Tomato sauce...new style...!

Op hoeveel manieren kan je tomatensaus maken? Iedereen heeft waarschijnlijk zijn favoriete recept... Sommigen hebben - de gelukkigen! - een familierecept gekregen van tante of nonkel en andere proberen - zoals ik - het een na het andere uit. En zo hoop ik dus het ultieme recept tegen te komen! Op internet circuleert het beroemde recept van Marcella Hazan. Je hebt enkel drie ingrediënten nodig : een blik tomaten, een witte ajuin en vijf - ja, écht waar vijf! - eetlepels boter. En zout ook natuurlijk maar dat tellen we niet als ingrediënt. Voor de rest heb je alleen tijd nodig - 45 minuten sudderen. Heb ik dus geprobeerd. Niet slecht... nee, helemaal niet slecht maar toch niet wauw. Als jullie het ook eens willen proberen, hier vind je het recept The Kitchn. Laat eens weten wat jullie er van denken...

 
Maar ik heb nu nog een andere versie. Met drie soorten tomaten. Tomaten uit blik, zongedroogde tomaten en échte - verse dus.

 
Begin zoals altijd met een ajuin aan te stoven in olijfolie. Voeg dan twee tafellepels tomatenpasta toe.

 
Ik neem nu altijd tomatenpasta met groenten véél lekkerder dan de gewone soort. Laat de pasta een beetje doorwarmen - 1 à 2 minuten - dat haalt het scherpe eraf.   Ik heb er ook een beetje suiker in gedaan zoals altijd met tomaten. Maar met de balsamico erbij is dat te zoet. Laat dus de suiker maar vallen en proef achteraf of het wat zoeter mag je kan dan nog altijd wat suiker toevoegen.

 
Laat alles tot wat ze noemen een "gentle boil" komen, verlaag dan het vuur en dek je pot af. Laat dan op lage temperatuur 60 minuten sudderen. Vergeet niet af en toe het deksel van je pot op te heffen om te kijken naar de stand van zaken... De kunst is om de smaken in mekaar te laten overvloeien... dus slow cooking op lage temperatuur. So take your time.. and enjoy reading a nice book!

 
Vlei je misschien even op je bed. Mooi bedje hé... Misschien is dit nog eens project voor een weekendje slecht weer?
Als het uurtje gepasseerd is mag alles door de blender om een mooi egaal en dik sausje te krijgen. Nog beter is de saus door een ouderwetse passe-vite te draaien je krijgt dan een nog dikkere saus zonder een velleke of draadje. Nu weten jullie ondertussen waarom ik een passe-vite gekregen heb met Kerstmis. Om onder andere deze saus te maken... Lieve mensen, vergeet niet de allerbelangrijkste stap in ieder recept :  proeven! Misschien mag het iets zouter? Of iets zoeter? Kook ondertussen een top kwaliteit pasta. Volgens de eigenaar van de Italiaanse winkel in Rijsel - een rasechte Italiaan dus - is Martelli hét topmerk. Ze maken maar vier soorten pasta maar zijn dan ook marktleider in de artisanale droge pasta. Echt waar, da's werkelijk ongelofelijk lekkere pasta.

 
You have to try it. Ik heb tot hiertoe nog nergens in Kortrijk Martelli gevonden maar ik ga vragen of iemand het wil verkopen... 't Kan toch niet zijn dat we daarvoor express naar Rijsel moeten rijden!


Moesten jullie ondertussen ook al eens naar Martelli vragen dan creëren we een vraag en wie weet vinden we dan die lekkere pasta binnenkort in Kortrijk!Tomatensaus met drie soorten tomatenIngrediënten


 • een dikke ajuin
 • voor de liefhebbers een teentje look - ik heb het niet gebruikt
 • wat olijfolie
 • 2 eetlepels tomatenpasta
 • 1 blik tomatenstukjes
 • drie à vier verse tomaten
 • 1 kopje gedroogde tomaten - die op olie zijn de beste
 • peper
 • zout
 • 1 eetlepel gedroogde oregano
 • 2 eetlepels goeie balsamico azijn - van die zoete ingekookte

3 opmerkingen

 1. Ik ben al gestart met zoeken. 'k Hou jullie zeker op de hoogte. Altijd tof om nieuwe en lekkere producten te zoeken en te kunnen verkopen. De saus ziet er trouwens super uit !!!!!
  Isabel - Charlou Kortrijk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb de saus zondag gemaakt en ...... het was super lekker mmmmmmmmmmm
  Bedankt voor de lekkere tips !

  BeantwoordenVerwijderen