Compostella...

Sint Jacobsschelpen doen me altijd aan Compostella denken. Aan die arme bedevaarders die met een schelp op hun stok of rugzak gebonden door Frankrijk en Spanje naar het koude Galicië stappen. Ik zou het persoonlijk niet zien zitten om zo af te zien... Maar ik ben wel altijd geïntegreerd geweest door die grote schelpen. Als ik klein was lagen die bij ons in de keukenkast.


En bij feestelijke gelegenheden werden ze opgevuld en gegratineerd met kaas in de oven. Heerlijk was dat! Nu zie je die schelpen bijna nooit meer liggen in de viswinkel. En de koraal hangt ook meestal niet meer aan de coquilles. Je moet goed weten wat je zoekt want die witte dikke dingen hebben eigenlijk absoluut geen appeal. Maar - je hoort me komen... - op de markt in Rijsel staat er een manneke met een hele bak vol schelpen.


En hij doet ze pas open als je bestelt. En, ja, je mag de schelpen mee naar huis nemen... en de koraal wilt hij er ook aan laten. Kun je geloven hoe gelukkig ik was?
Thuis rap een receptje gezocht. Eentje van Hugh. Goeie man, Hugh, heeft een kookboek geschreven met als titel Three Good Things. Helemaal mijn ding. Drie ingrediënten en hup, je hebt eten. En hij stelde me weer niet teleur. Op pagina 72 : Scallops, peas and spring onions. Nu, spring onions - groene pijpajuintjes - had ik niet. Dat wordt dus geschrapt. Maar de rest wel. Pancetta, peas and scallops. Ja, die pancetta, voor Hugh is dat geen echt ingredïent maar iets dat in je voorraadkast ligt  naast de olijfolie...
Ik heb mijn coquilles klaargemaakt met de koraal eraan. Ik eet dat ook graag op. Ok, het is wel tegen de gangbare gewoonte in maar wie is hier de kok? Wie staat er achter de stoof? Juist, ik!


Begin met de pancetta in mini dobbelsteentjes te snijden en aan te bakken in wat olie totdat ze lekker krokant en bruin zijn.Voeg dan je diepvrieserwten toe en bak nog wat verder. En nu draai je er wat peper over. Géén zout we hebben al dat zout spek. Kieper dan alles uit de pan. Voeg nog wat extra olijfolie toe. Verhoog de temperatuur. Kort en hevig bakken is hier de boodschap. Bak je ze te lang dan worden ze rubberachtig. Ze moeten mooi bruin zijn en een krokant korstje krijgen. Dus heet vuur en 1 minuut per kant. Da's dus vlug gedaan. Vuur uit en dan de erwten en het spek er terug bij. Eventueel kun je er nog een klontje boter in laten smelten maar 't hoeft niet.


Zoek hierbij een fris en licht wit wijntje wat lekker bruin brood of een stukje vers stokbrood. En nu heb je hebt een super luxueus gerechtje om wat bij te filosoferen of je deze zomer toch niet naar Compostella zou wandelen...
Sint Jacobsschelpen met pancetta en erwtjes


Ingredïenten

 •  drie tot vier schelpen per persoon
 • wat erwtjes
 • pancetta
 • peper
 • koolzaadolie of andere olie bestand tegen hoge temperaturen
 • een beetje goeie boter (optioneel)

1 opmerking

 1. Ik krijg hier het water in de mond. Mmmmm... coquilles zijn mijn favoriet.

  Dit is echt iets voor dit weekend, mjam.

  BeantwoordenVerwijderen