Inca food...

De lente en zeker de zomer lijken momenteel nog héél ver weg maar een slimme vrouw/man begint tijdig met de voorbereidingen... We beginnen dus NU al aan ons mooie lijf in badkostuum te denken. En, neen, we gaan niet op dieet. Diëten dat is van vorige eeuw en dat helpt toch niet je wordt er alleen maar chagrijnig en dikker van. We gaan van nu af véél groenten en fruit eten en proberen wat te minderen op het vlak van de koolhydraten. Naar mijn eigen ondervinding nog altijd de gemakkelijkste manier om het vet rond je billen te laten slinken. Iets minder zot doen met de glazen cava en wijn is ook altijd meegenomen maar af en toe een glazeke blijft een noodzaak om het harde leven - het weer, de crisis, de kinderen, de was, het werk... - aan te kunnen.Na een beetje onderzoek in het weekend - where would I be without Google! - kwam Quinoa als grote winnaar uit de bus. Ja, het goud van de Incas. Lekker én koolhydraatarm! Maandag ben ik dan ook vlug naar mijn vriend Kurt van de biowinkel Sweet Nuts gelopen om een voorraadje in te slaan. Er bestaat Quinoa in meerdere kleuren maar ik ben voor de classic gegaan.
Nu is er een ding dat super belangrijk is...Quinoa moet héél goed gespoeld worden voor je het gaat koken want anders heeft het een zeepachtige smaak.


Voor je het effectief in een beetje bouillon kookt, doe je een beetje zoals met risotto rijst. Giet wat olie in een pot en coat de Quinoa enkele minuten in de olijfolie.


Voeg dan je bouillon toe. Verhouding een kop Quinoa, twee koppen water/bouillon. Laat 15 minuutjes koken en zet dan het vuur af en laat het deksel er nog een minuut of vijf op.


Fluff dan de Quinoa op met een vork. Nu heb je een blank canvas waarmee je van alles en nog wat kunt doen. Een lekker slaatje maken zoals wij morgen gaan doen... of er een meeneem lunch van maken... of er een ontbijtje met fruit van maken - in dit geval best in water koken en niet in bouillon! De sla is voor morgen...Fluffy Quinoa


 • 1 kop Quinoa
 • 2 koppen water
 • een beetje olijfolie
 • zout of een bouillon blokje

3 opmerkingen

 1. ik heb zaadjes gekocht van de quinoaplant voor in mijn tuin. ze zouden wel tot 3 meter hoog worden ! dat beloofd want ik heb maar een zeer kleine tuin ! . ik ben in ieder geval benieuwd en ik lust het erg graag.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens mij is quinoa niet koolhydraatarm maar zijn het wel goede koolhydraten die langzaam worden afgebroken. Het heeft 60 gr koolhydraten per 100 gr, dat is bijna evenveel als rijst.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ah...bedankt Martine! Toch nog van die verdomde koolhydraten... ik zal me dan maar op de groenten smijten!

  BeantwoordenVerwijderen