Eitjes dag...!

Alhoewel het de dag van het ei is, heb ik nu eens geen recept met eieren. Nee, ik heb ingehaakt op de andere Paastraditie... Ik heb een iets van een jong diertje - een kalfje in dit geval - klaargemaakt. Want dat doen we dus ook met Pasen lammetjes eten. Volgens mij is het een domme poging van het menselijk ras om zich te verjongen. Ik heb in principe niks tegen het eten van dieren maar dan wel met mate... voor mij niet iedere dag vlees of vis ik kan ook best genieten van groenten en peulvruchten. Tot zover de filosofie...


Kalfsvlees maar dan op zijn Italiaans. Ja, alleen al het idee dat iets Italiaans is, geeft me wat meer courage in deze vrieskoude tijden. Veal Saltimbocca. Simpel, zoals altijd bij mij, én lekker. Koop mooie scallopini - da's gewoon een kalfslapje maar dat klinkt dus ook beter in het Italiaans. Neem ook wat proscuitto - Parma, Ganda whatever - mee van bij je beenhouwer. Pluk vier salieblaadjes van je kruidentuiltje, neem wat bloem, wat witte wijn en wat bouillon bij de hand.


Leg je kalfslapjes naast mekaar op je plank en leg op elk stukje vlees een salieblaadje en een stukje prosciutto. Leg er wat plasticfolie over en sla er eens ferm op met je deegrol zodat de Parma en de salie eraan plakt en je lapje wat groter en wat dunner wordt. Vul een bord met bloem en kruid je bloem met peper en zout. Tweemaal zoveel zout als peper, da's de juiste verhouding. Laat ondertussen je pan - een gewone pan geen antikleef of je kunt geen saus maken - opwarmen. Niet op de allerhoogste stand, medium. Doe er olie in - géén olijfolie maar wel koolzaad bv. - leg je lapjes erin met de hespzijde naar beneden. Laten bakken en NIET aankomen ondertussen want er moet zich een mooi korstje vormen.


Omdraaien na een drietal minuten en dan nog een tweetal minuten aan de andere kant. Je mag er nu wat goeie boter laten bij smelten voor de smaak - maar het is niet echt nodig. Haal ze uit de pan, leg op een bord en bedek met zilverpapier.


Deglaceer je pan - dit wil zeggen giet er de witte wijn in en laten even opkoken en schraap ondertussen alle vleesbeetjes los met je houten spatel. Giet er nog de bouillon bij en laat nog even inkoken... niet te lang - mijn fout gewoonlijk, ik heb dan quasi geen saus meer over - en kruid bij met peper en zout.Vergeet niet te proeven voor je iets bijvoegt!


Leg je vlees terug in de pan. Zoals je zie moet het dus niet altijd een lammeke zijn dat zijn leven laat voor je Paasdiner...'t mag eens een kalfke zijn dit jaar! Gruwelijk hé...maar 't is wel lekker!

Veal Saltimbocca


Ingrediënten


  • 4 scallopini - vraag dat is aan je beenhouwer en kijk eens wat hij zegt...
  • 4 plakjes gedroogde lekkere ham
  • 4 salieblaadjes
  • bloem + zout + peper
  • een goeie geut witte wijn
  • wat kippenbouillon - ongeveer een halve kop
  • citroen voor achteraf
  • olie voor hoge temperatuur zoals koolzaadolie bv.
  • eventueel wat boter - optie

Geen opmerkingen