Heet en verschrikkelijk heet...!

Vorige week ben ik op zoek gegaan naar paneer. Paneer is een soort Indische ricotta. Je kan het zelf maken, maar zelf kopen is natuurlijk een stuk gemakkelijker...! Als je een vreemd ingrediënt zoekt, moet je bij ons in Kortrijk naar de Zwevegemstraat. Het Walhalla van de vreemde producten. Het enige nadeel - voor mij althans - ik ben dan op zijn minst een half uur kwijt in die winkels. Niet dat ze niet vlug bedienen, daar niet van, maar het stikt daar van de speciale spullen. En ik moet dan alles eens vastpakken en bekijken hé... Zo ben ik dus de Habanero chilis tegen gekomen. Nog nooit gezien in de Delhaize. Normaal want het zijn chilis van de zéér hete categorie.


Chilis, ik gebruik dat nog altijd niet veel. Waarschijnlijk uit schrik dat mijn lieve huisgenoten het eten dan niet meer willen opeten. Alhoewel ik nu toch eens van plan ben het te proberen. Naar het schijnt krijgt je metabolisme een boost wanneer je chilis eet. Je metabolisme verhoogt met 20% gedurende een half uur na de maaltijd. Goed nieuws dus voor wie nog wat aan de lijn wil doen voor het bikiniseizoen start...
De hitte van chilis wordt gemeten in SHU eenheden. Scoville Heat Unit. Ene Mijnheer Scoville heeft dus met menselijke vrijwilligers getest hoeveel suikerwater er moet gedronken worden om de hitte van een bepaalde soort chili te neutraliseren. Ja, je moet dus suiker in grote hoeveelheden nuttigen als je mond in brand staat van chilis en zeker géén water drinken wat dat maakt het alleen maar erger. Nuttige tip : als je dus iemand wil redden die rood gloeit en traant van de chilis geef hem onmiddelijk de pot met suiker...Onze gewone paprikas - die dikke gele, groene en rode - hebben helemaal geen SHU waarde. De Jalapeno zit tussen de 2500 à 5000 SHU.

 
De Habenero en Scoth Bonnet gaan van 100.000 tot 350.000 SHU. Birds Eye - die kleine groene en rode chilis - rond de 175.000 SHU. De allerheeste chili is een Indische soort de Naga Jolokia en die gaat tot 1.000.000 SHU.
Jammer genoeg wordt nergens op de verpakking de SHU aangegeven. Alhoewel ze dat wel zouden mogen doen vind ik, je hebt nooit genoeg informatie over een product. Een goeie regel is : hoe kleiner de chili hoe meer SHU hij heeft. Zoals jullie misschien al lang weten zit de hitte vooral in de pitjes en de witte membranen van de chili. Verwijder de pitten en snij de membranen eruit en je hebt een chili die al een pak minder heet is... En voor de rest staat jullie maar een ding te doen : proeven hé mensen...! Bon courage!

2 opmerkingen

  1. Maar de vraag is ook: heb je nu paneer gevonden? En hoe smaakt dat? Ik wil dat ook al lang eens proeven :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja,ik heb de paneer gevonden... Hij staat in mijn frigo te wachten. Ik ga binnenkort de Indische toer op!

    BeantwoordenVerwijderen