Moelleux...van witte chocolade!

Een moelleux bakken blijft giswerk. Het is eigenlijk gewoon een cakeje met chocolade dat niet lang genoeg gebakken wordt zodat de binnenkant nog vloeibaar is... Dries, mijn vertegenwoordiger van het merk Lékué, had vorige keer nieuwe vormpjes bij voor moelleux. Volgens hem kon nu iedereen moelleuxs bakken zonder enig probleem. Als ik zoiets hoor moet ik dat absoluut zelf uittesten, want eigenlijk geloof ik die verkooppraat niet... Ik ben al geen meesterbakker - jullie weten dat - dus het ideale proefkonijn!


De basis van het recept is eigenlijk een quatre quart. Gelijke delen eieren, suiker, boter en bloem waarbij wat - in dit geval - witte chocolade wordt toegevoegd.


Begin met je chocolade en boter te smelten in de microgolf. Oppassen hé... halve kracht en maar één minuut. Dan alles mooi ondermekaar roeren en wat laten afkoelen.


Ondertussen klop je met het een of ander machien of - de moedigen onder ons - gewoon met de hand de suiker en de eieren onder mekaar tot ze mooi wit worden en schuimig.


Voeg dan het afgekoelde boter/chocolade mengsel toe en meng goed. Nu nog juist de bloem erin, mengen, en je deeg is klaar.


Dit is het gemakkelijke onderdeel van het recept. Nu volgt het allermoeilijkste... bakken! Zet je potjes met deeg - niet te vol gieten - tenminste twee uur in de diepvries.


Oven op 190°C. Potjes op de bakplaat. En dan 12 minuten bakken. Uit de oven halen en nog eens 5 minuten laten rusten voor je ze uit de vorm haalt. En dat zou het dan moeten zijn. Nu, ik heb er eerst twee op twaalf minuten gebakken. En die vond ik te veel gebakken... te weinig vloeibaar. Dan heb ik het derde 10 minuten gebakken. Dat was een catastrofe... 't leek op een zandkasteel waar de golven overheen geweest zijn. En het vierde was iets beters maar trok eigenlijk ook op niets. Uiteindelijk heb ik dus genoegen genomen met een en twee. De smaak is voortreffelijk maar de fluiditeit liet te wensen over. Oordeel maar zelf...


Dus Dries van Lékué, er zijn nog altijd sukkelaars die zelf met het beste gerief er nog niet geraken...!
Moelleux van witte chocolade


Ingrediënten

 • 160 gram witte chocolade
 • 80 gram boter
 • 4 eieren
 • 80 gram suiker
 • 80 gram bloem
Ik heb de helft genomen van alles en maar twee eieren en ik had vier potjes vol...

4 opmerkingen

 1. Ja Dries...wat heb je nu nog te zeggen?
  ;-)))

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit werkt wel: 1 deel donkere chocolade en een gelijk deel volle room laten smelten, invriezen (indien mogelijk in kleine gelijke hoeveelheden). En dan de truuk, net voor de Moelleux de oven ingaat een stukje in het deeg drukken ... Dit werkt met donkere chocolade, naar ik vermoed moet er met witte chocolade minder room in, witte chocolade bevat meer vet ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. je moet je deeg niet in de diepvries doen maar in de frigo na een half uurtje is die mooi opgesteven en na dan bak je deze tussen de 8 a 10 minuten af dan is deze perfect

  BeantwoordenVerwijderen