Dressy and Casual...

Als ik thuis een "echt" dineetje heb - je weet wel met alles erop en eraan - dan geef ik meestal de "dressy" versie van een gerecht dat sowieso in mijn repertoire zit. Iets dat ik met mijn ogen dicht kan maken en waarvoor ik de boodschappenlijst uit mijn hoofd ken. Ik vermijd zo een deel van de stress op de avond zelf! Want ik zit toch graag op mijn gemak mee aan tafel. En vergeet niet wij wonen in een loft dat wil zeggen... een open keuken. Ik kan dus niet foefelen met de gerechten. Want je weet hoe dat gaat met recepten die je nog niet onder de knie hebt. Op het laatste moment moet je nog het een en het ander arrangeren dat beter het daglicht niet ziet...
Dus vandaag geef ik jullie twee versies van één en hetzelfde recept... een zomerse salade niçoise!
Qua ingrediënten is er geen verschil. Ik heb ook verse tonijn gebruikt in het casual recept. Je kan natuurlijk gewoon tonijn uit blik nemen voor de dagelijkse versie - iets beter voor de portemonnaie!


Begin met je patatjes te stomen. Ik heb hier lekkere krieltjes genomen. De groene boontjes kun je koken of stomen maar zorg wel dat ze nog knapperig en groen blijven - dus best afkoelen in ijswater.
Ik heb geen anjovisjes gebruikt maar wel gerookte sprotjes. Voor mij zijn dat precies mini maatjes... En aangezien we midden in het maatjes seizoen zitten is dat wel toepasselijk. Omdat gewone eieren wat lomp zijn op mijn "sjiek" bordje heb ik kwarteleitjes gekookt. Oppassen niet te lang in de pot kokend water...! De kerstomaatjes heb ik een extra behandeling gegeven en ze een kwartiertje in een oven van 180°C geroosterd - met olijfolie en Maldonzout.


Zo'n geroosterd tomaatje heeft een héél wat intensere tomatensmaak dan een verse tomaat. Mijn tonijn - een dikke snede van drie centimeter dik - heb ik even kort aangebakken in een gloeiend hete pan en dan in mooie dikke repen gesneden.


Om het geheel op smaak te brengen heb ik een olie van zwarte olijven gemaakt. Daarvoor ontpit je van die Griekse rimpelige zwarte olijven en meng ze met goed wat olijfolie en dan in de blender op hoge toeren laten draaien. Zeef dan de stukjes olijf er uit. Wel goed met de bolle kant van de lepel alles door de zeef duwen zodat de lekkere smaak nog in de olie zit. Niks toevoegen géén zout - olijven zijn zout genoeg en ook géén peper - juist olie en olijven that's it!En nu gebruik je al je artistieke talenten en maak er een superstrak bordje van. Leg van niks te veel op het bord maar zorg dat elk ingrediënt afzonderlijk kan geproefd worden. Werk af met wat tijm en Maldon zout. Geef de dressing best apart in een klein kruikje en laat iedereen zichzelf bedienen.


En wat de gewone versie betreft... begin met goed wat rucola die je even door de olijfolie haalt en besprenkelt met wat Maldon zout. Leg alles wat je hebt in je bordje, giet er wat dressing over en klaar is kees!


Zie, dat is nu eens een supersimpel voorgerechtje voor een zomers dineetje...

Salade Niçoise


Ingrediënten


  • krielpatatjes
  • groene boontjes
  • kwarteleitjes
  • sprotjes
  • kleine tomaatjes
  • verse tonijn
  • zwarte griekse olijven
  • olijfolie
  • Maldonzout
  • tijm

2 opmerkingen