Gnocchi...

Dit weekend heb ik voor de eerste maal gnocchi gemaakt... in de keuken bij Asa. Een kwiek Duits manneke leerde ons de fijne kneepjes.


Het is eigenlijk een super eenvoudig recept. Neem enkele gekookte aardappelen. Ze mogen warm of koud zijn. Liefst in de oven in de schil gegaard omdat ze dan het minste vocht bevatten. Doe ze door een pureepers of draai ze door een passe-vite.


Doe er dan griesmeel en bloem bij. Voel voortdurend aan het deeg want het mag absoluut niet vochtig meer zijn.


Er is dus geen vaste hoeveelheid griesmeel of bloem... je moet het zelf zo'n beetje uitzoeken. Eenmaal het juiste evenwicht bereikt mag je het deeg enkele minuten kneden zoals een brood.


Rol er dan een lange worst. Snij die in kussentjes en rol die kussentjes tot bolletjes. Iets groter dan een soepballeke.
En dan duw je dat bolletje een beetje plat op de tanden van een vork. Keer het met een vlotte beweging om en rol het van de vork. Et voilà... een gnocchi!
Na enkel stuntelige pogingen had ik de trek mee. Heerlijk om zo'n ding zelf te kunnen maken. Dat alleen was al de moeite om al die kilometers te rijden...
Onze kok had alvast een pot kokend water klaar staan om de gnocchi te koken. Voor je ze allemaal begint te draaien moet je de allereerste gnocchi even in het kokend water smijten om te zien of hij het houdt.


Als de gnocchi barst of uiteenvalt is hij te vochtig en moet er nog wat extra griesmeel en/of bloem bij het deeg gekneed worden. De gnocchi zijn klaar als ze komen boven drijven. Afwerken kun je ze met een lekker sausje of gewoon bakken in de pan in wat olijfolie zoals we bij Asa hebben gedaan.


Ik ga sowieso de gnocchi thuis zelf maken en dan zal ik jullie het recept zo exact mogelijk door geven... afgesproken?

Geen opmerkingen