Green Goddess Oil...

Olies kan in je in alle soorten en smaken kopen. Mijn voorraadkast puilt letterlijk uit. Ik moet dringend, zéér dringend  een springclean houden. Een deel van mijn flesjes, de notenolies, bewaar ik in de ijskast. Want ik heb gemerkt dat ze vlug ranzig worden op kamertemperatuur. En zo goedkoop zijn die dingen nu ook weer niet!
Basilicum is samen met tijm een van mijn lievelingskruiden. Met koriander heb ik het nog steeds wat moeilijk alhoewel het - ik besef dat - onontbeerlijk is in de Aziatische keuken. Heeft iemand van jullie hier een tip voor mij?
Zelf basilicumolie maken is makkelijk en het verschil met het spul dat ze in de winkel verkopen is groot. Very rewarding!

 
Begin met een goede olijfolie, geen gewone, neem misschien een eerste persing. Giet flink wat in je blender en voeg tenminste twee dikke bossen basilicum toe. Ik neem alleen de blaadjes, maar zuinige mensen kunnen alles de mixer induwen. Blend tot alles redelijk fijn gehakt is. Haal je beste sauspanntje boven en laat je preparaat langzaam warmen. Niet meer dan 70°, alles moet "infuseren". De smaken vermengen zich het best op die lage temperatuur. Indien je de gelukkige bezitter van een Superchef of Thermomix bent, is het nog makkelijker. Het mag een kwartier tot twintig minuten trekken. Ja, het lijkt wel wat op theezetten...


Nu volgt een zéér belangrijke stap: het onmiddellijk afkoelen van de olie boven ijs. Ik besefte tot voor kort niet hoe belangrijk dat was tot ik Peter Goossens een infusie van peterselie zag maken op Njam. Mijn lamp ging - eindelijk! - branden... Mijn flesjes olie hadden een lekkere smaak maar zagen er hoogst onaantrekkelijk uit. Het is een beetje als groene boontjes laten schrikken in ijswater. Het effect is hetzelfde, de kleur blijft mooi groen.


Eenmaal afgekoeld kun je alles zeven. Een flesje vol groene pracht is het resultaat!
Ik doe altijd wat zout in mijn olie maar het hoeft niet. Zouten kan je altijd achteraf.

Zo, nu kun je tongstrelende gerechtjes maken voor je schat met je eigen goddelijke olie!


Basilicumolie.

Ingrediënten.

 • 200 ml goede olijfolie (misschien iets meer, hangt af van de hoeveelheid basilicum)
 • 2 grote bossen basilicom
 • maldon zout (optioneel)
4 opmerkingen

 1. MMMMmmm, het klinkt niet alleen heerlijk, het is het ook :) Je mag me altijd eens een flesje meegeven op zondagavond :) xx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, hoor! Maar zet het in je ijskast en neem het een kwartier voor gebruik er uit zodat de olie weer mooi vloeibaar wordt.

   Verwijderen
 2. dat ziet er heerlijk uit !
  blijft dat eigenlijk lang goed ?

  BeantwoordenVerwijderen