It's magic!

Sinds enige tijd is de wereld van de foodbloggers in de ban van een miraculeus recept... Hervé This - foodscientist en moleculair gastronoom - lanceerde een nieuwe formule om chocolademousse te maken. Slechts twee ingrediënten : chocolade en water.


Ik weet het, het klinkt ongelofelijk. Zoiets als water en vuur. Soit, je kent me ondertussen, ik moet zoiets altijd met eigen ogen zien. In het oorspronkelijke recept wordt pure chocolade van 70% cacao gebruikt. Wij eten niet zo graag die donkere chocolade. Koen beweert dan wel het tegendeel maar ik zie toch altijd dat de witte en melkchocolade paaseieren en sinterklazen eerst verdwijnen. Dus even het recept aanpassen : Toblerone (lag nog in de kast) en witte chocolade. Water blijft water. Wat nu volgt is pure magie...


Hak de chocolade in stukken. Ik heb eerst de bruine versie gemaakt en dan de witte, want ik was niet zeker of het zou lukken met witte chocolade omdat die zo vet is. Smelt de Toblerone met het water op een zacht vuurtje. Ja, ik doe dat in de superchef op 70°, maar het kan ook in een gewoon sauspannetje.


Neem een grote kom en doe er ijs in. Giet er wat water bij en goed wat zout om het smeltpunt te verlagen - scheikunde hé, dat komt soms toch nog van pas! Doe de gesmolten chocolade in een inox kommetje en zet dat in het ijs. Neem je bamix, of gebruik een klopper en je armspieren, en klop de boel op. Het duurt eventjes maar dan zie je het gebeuren...je krijgt een vaste mousse! Zalig! Dit moet je écht proberen.


De mousse is zacht en fluwelig van smaak en blijft ook mooi vast. Als dessert is het veel te heavy,  het is meer iets om bij een Nespressootje te eten met een héél klein lepeltje.

En ja, ik besef het, de bikinis zijn in aantocht... volgende keer zorg ik voor iets met wat minder calorieën!Mousse au chocolat à la Hervé.

Ingrediënten (per soort chocolade).

  •  80g water
  • 100g chocolade
  • veel ijsblokjes
  • zout


3 opmerkingen

  1. Super - ga ik eens proberen ! Heb vorig weekend je dessertje gemaakt met Werchter's Echte ... 200 % succes ! Had nog wat caramelsaus over en die hebben we gewoon in de koffie gegoten ... heerlijk !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik dacht dat water en chocolade smelten grote vijanden waren?

    BeantwoordenVerwijderen