Kitchen skills...

Een goed mes, dat is deel van je basis kookuitzet. Een hele blok vol is natuurlijk luxueus maar met een goede demi chef, een officemesje en een getand mes kom je al heel ver. Scherpe messen zijn veel minder gevaarlijk dan botte messen. Met een beetje training kan iedereen met een keukenmes werken. En geen onbelangrijk voordeel : je hebt er bijna géén afwas aan. Even de schoteldoek erover en klaar is kees! Kitchen knife skills van Marianne Lumb is een van de beste boeken om hierover te lezen.


Ook op Youtube vind je toffe filmpjes. Ik heb er enkele voor jullie gevonden... Op de website van Ateliers des Chefs. Op deze site kun je veel vinden. Boter klaren, bearnaisesaus maken, artisjokken schillen. Echt alles wordt duidelijk uitgelegd met een videofilmpje. Super goed, door real chefs gebracht. Het is de Franse staat die hier achter zit omdat ook onze buren, de Fransen, minder en minder goed kunnen koken. En ze willen natuurlijk hun nationale trots "the French Cuisine"  niet verloren laten gaan, vandaar deze site. Om onze knife skills onmiddellijk in praktijk te brengen heb ik voor jullie een lekker, gemakkelijk lunchgerechtje klaar gemaakt. Een frittata. Dat is eigenlijk niet meer en niet minder dan een omelet met een sjieke naam. Klinkt beter hé...


Neem eens een witte ajuin, dat is wat zoeter dan een bruine. Snij deze - émincer in keukentermen - in nette halve maantjes met je chefmes.Vingertjes intrekken en snijden met een wiegbeweging - zie deze link, er komt wel eerst een kort reclamefilmpje voor... Heb dus wat geduld.
Verder heb je een halve niet te dikke courgette nodig. Deze mag je in brunoise snijden - techniek volgt in de film.
De ajuin mag eerst in de pan met wat olijfolie en zout.


 Ja, nog even een klein woordje over mijn pan... Een van de - weinige! - voordelen van mijn job is dat ik soms een sample krijg om te proberen. Zo heb ik ook deze witte pan gekregen. Om te testen. Nu moet ik zeggen op de antikleefkwaliteit heb ik niks op aan te merken.  Maar ik vraag me nog altijd af of ze mooi wit zal blijven zoals die vertegenwoordiger bij hoog en bij laag beweerde... enkel de tijd zal het uitwijzen! Ik hou jullie op de hoogte.


Als de ui gaar is - doorschijnend, niet bruin! - dan mag je de brunoise van courgette toevoegen. Langzaam laten verder garen tot de groentjes nog knapperig maar toch gaar zijn. Peper en nog wat zout toevoegen, even proeven. Kluts de drie eitjes en giet ze erover en ook de fijn gesnipperde munt kan je er nu overstrooien. Op medium hitte (5 à 6) laten stollen en de blokjes geitenkaas over de omelet verdelen. Wanneer alles bijna gaar is wat Pecorino - een beetje zoals Parmezaan, maar dan van schapenmelk - erover raspen. Vlug even onder de grill zetten voor een mooi korstje. Laat de steel uit de oven steken als hij van kunststof is... da's veiliger. Opletten dat de boel niet verbrandt. Erbij blijven is de boodschap!En wie durft nu nog te zeggen dat een ei simpele kost is?

Fritatta van courgette en geitenkaas.

Ingrediënten

 • 1/2 witte ajuin
 • 1/2 kleine courgette
 • olijfolie
 • peper
 • maldonzout
 • 3 eieren
 • 2 tafellepels geitenkaas
 • wat verse muntblaadjes
 • pecorino

1 opmerking

 1. Klinkt allemaal heerlijk!! Ik ga morgen de Fritatta maken.

  Over de artisjok: de haren verwijderen is eigenlijk heel simpel; gewoon met een grote eetlepel onder de rand van de 'haarbos' gaan en het er in één geheel stuk aflepelen. Geen losse haartjes, geen bende...

  BeantwoordenVerwijderen