Pancakes!

Ja, pannenkoeken, maar niet van die rubberen dingen waar ze soms in 't stad mee rondleuren.  Dikker, luchtiger en kleiner. Mét ricotta, dus een beetje Italiaans. Om te eten als zondags ontbijt - even vlug klaar als verse pistolets halen bij de bakker! - een keer iets anders dan het eeuwige stukje taart in de namiddag.
De ingrediënten zijn alledaagse spullen die je zeker in je kast hebt staan. Je mag alleen niet vergeten ricotta op je boodschappenlijst te zetten.



Splits de eieren. Oppassen dat er geen dooier in het eiwit blijft hangen. Het veiligste is om elk ei apart te scheiden en dan pas het eiwit in de ene kom en de dooier in de andere kom te doen.
Klop je eiwit met de suiker tot er mooie stijve pieken verschijnen. Meng in een andere kom de ricotta, melk, eierdooiers en vanillesuiker. Doe de bloem en de bakpoeder in een fijne zeef en strooi ze in het ricottamengsel. Langzaam alles dooreen roeren. Niet overmixen - ze worden anders taai! -  zeker indien je de mixer gebruikt! Dus juist enkele toeren laten draaien zodat alles goed gemengd is. Spatel er dan in twee maal het eiwit luchtig onder. Het lijkt nu wel moeilijk, maar het is eigenlijk een fluitje van een cent. Ik heb er nog wat citroenschil in geraspt, een optie, maar de frisheid van de ricotta komt dan extra tot zijn recht! Het deeg is luchtig en dik.


We kunnen starten met het bakken. Antikleefpan goed opwarmen met een likje échte boter.
Per pannenkoekje heb je een klein pollepeltje deeg nodig. Een eierring is een handige tool als je zoals ik nette ronde pancakes wilt.  Met een lepel strijk je het deeg bovenaan een beetje glad. Vuur een beetje verminderen en het pannenkoekje langzaam bruin bakken... en dan als hij bijna gaar is omdraaien.


Acht stuks heb ik kunnen bakken van deze hoeveelheid deeg. Het recept is eigenlijk voor vier personen, maar wij - two greedy ones - hebben zonder moeite er elk vier soldaat gemaakt. Er zit echt véél lucht in :)!
Dit is nu de zoete versie, maar als je er geen suiker maar peper en zout, wat bieslook en peterselie doormengt heb je een lekker aperitiefhapje of een aardappelvervanger. Very versatile!


Misschien niet het ideale dinsdagrecept... but let us already dream of the next weekend!






Ricotta pancakes.


Ingrediënten.

  • 250ml. ricotta (1 cup)
  • 120ml. melk
  • 4 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 tafellepel suiker
  • 100g. gewone bloem (ik heb "Vloeiende Bloem" 100% niet klonteren van Carrefour gebruikt)
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1 snuifje zout om bij de bloem te doen
  • 1/2 tafellepel citroenrasp (optioneel)









2 opmerkingen

  1. Ik heb net je blog ontdekt (door je bezoekje aan mijn blog), en ik vind het er super uitzien. mooie foto's en leuke verhalen. Ik ga je volgen.

    hartelijk groet,
    Tonia

    BeantwoordenVerwijderen