Poppys...

Papavers. Ik heb altijd al een zwak gehad voor die tere rode bloempjes langs de weg. Valentino rood en zo futiel... Plukken is quasi onmogelijk. Juist kijken mag.


 
Pas veel later heb ik de connectie gelegd tussen de zwarte zaadjes op de pistolets en de bloemen. Maar nu staan poppyseeds als vast item in mijn kruidenkast. Niet dat ik er zoveel mee doe. Tot hiertoe versierde ik hooguit een of ander sauske met die leuke zwarte bolletjes... Tot ik er Ottolenghi op nasloeg. Die man heeft een leuk slaatje gemaakt van komkommers en poppyseed. Eigenlijk nogal een zomers ding maar als het weer in het weekend effectief warmer wordt  - zoals Frank ons vanmorgen beloofde -  heeft dan kan dit frisse slaatje nog juist...Snij een niet te dikke komkommer in twee, schil de twee helften. Ontdoe ze van de zaadjes - anders wordt de sla te waterachtig. Snij die lange helften nog eens in twee of drie zodat je zes lange repen krijgt. En die verwerk je dan tot kleine  reepjes - schuin afgesneden - van een centimeter of twee. Ja, ja, veel uitleg over het snijden... maar de esthetiek is ook héél belangrijk!Maak dan je sausje. Neem een rood chili pepertje en snij het in twee. Haal alle pitjes en witte velletjes eruit - in tegenstelling tot wat iedereen denkt zijn juist de witte vellen het heetst én niet de pitjes - en snij in kleine maantjes. Voeg er rijstazijn en zonnebloemolie aan toe. Voeg dan een eetlepel fijne kristalsuiker erbij en goed wat gesneden koriander. En dan twee eetlepels maanzaad... die dan extra crunch geven aan je slaatje. But mind you...you have to check your teeth after eating this salad! Black seeds can be very sticky!!! Giet de dressing over de sla en masseer alles goed in je komkommers. Laat de sla als je de tijd hebt even trekken en giet dan juist voor het opdienen het overtollige vocht af.
Het recept van Ottolenghi spreekt niet over zout, maar ik heb er toch een klein beetje overgestrooid - je kent me hé, verloren zonder Maldon zout!Komkommersalade met maanzaadIngrediënten


  • een niet te dikke komkommer
  • maanzaad twee eetlepels
  • koriander naar behoefte
  • 60ml rijstazijn
  • 125 ml zonnebloemolie of gewone slaolie
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • zout optioneel

Geen opmerkingen