Carbonara...

Pasta carbonara - jullie kennen wellicht deze klassieker - maar nu doen we de herfstversie met paddestoelen. Met de allerlekkerste paddestoelen die ik ken : shitakes! En, ja dit is ook een ei recept. Want het geheim van het smeuïge sausje is een eitje.

 
Begin zoals bij alle carbonara's met wat gerookt spek in dobbelsteentjes te snijden. Laat de beenhouwer je spek wel een centimeter dik snijden anders krijg je nooit geen mooie vierkante blokjes. Bak ze aan in de pan. Met of zonder olijfolie.


Als ze mooi krokant zijn voeg je de paddestoelen toe - ik heb de steel eraf gedaan en de hoed in twee gesneden. Voeg nu zeker wat olijfolie toe. Bak op relatief hoog vuur en schud je pan regelmatig op tot je paddestoelen gaar zijn. Dat gaat vlug met shitakes.


Proef eens eentje om de gaarheid te testen. Ondertussen niet vergeten je pasta te koken. Neem tagliatelli of pappardelle zodat je goed wat oppervlakte hebt voor de saus - spagetti vind ik hier veel te dun. Pastawater moet zout zijn. Zo zout als de zee. Ik los dat altijd op door er een bouillonblokje - kippenbouillon - in te smijten. Zo smaakt je pasta zelfs zonder saus lekker.

 
Als je pasta gaar is, giet je die af maar zorg dat er nog een beetje pastawater over is. Voeg je pasta bij de paddestoelen en het spek. Hussel alles door mekaar. Laat een klein beetje afkoelen. Meng ondertussen in een andere kom een eitje met goed wat parmezaan.

 
Giet het eimengsel over je pasta - nog altijd in de pan op een laag vuur - en roer er alles door. Blijf roeren op een laag vuur - bij mij is dat 3 à 4 - totdat je saus pakt... smeuïg wordt. Het pastawater voeg je  er bij als de boel te droog is.Juist zoals bij het bakken van een ei duurt het even tot de saus dikker wordt maar het resultaat mag er zijn... pasta met een fluwelen sausje! That's the magic of an egg! Wil je nog meer ei? Kijk dan op ei.be
Carbonara met ShitakesIngredïenten


 • papardelle of tagliatelle
 • shitakes
 • een stukje gerookt spek
 • parmezaan
 • een of twee eitjes - voor vier personen twee eiren
 • peper en misschien een beetje zout

4 opmerkingen

 1. lijkt me heerlijk! Ik ga het dit weekend uitproberen! groetjes,martine

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ziet er super lekker uit. Idd een echt herfstreceptje!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Weeral simpel maar o zo lekker! Ik krijg er alweer honger van! ;-)

  Ik moet dus echt wel zo'n eihuisje hebben (dat heb je van Londen, right?).

  BeantwoordenVerwijderen