Kweeperen...

Pascale - een van de vele loopvriendinnen van Koen - bracht verleden week een hele zak kweeperen voor me mee. Ik was er echt heel blij mee want een kweepeer dat vind je niet elke dag.

 
Ik wou dan ook wel eens iets speciaals maken dus zeker geen gewone confituur.  In mijn frigo had ik nog een stukje pâte de coings liggen van La Grande Epicerie. Dat was héél lekker bij kaas en bewaarde ook goed. Zoiets wilde ik wel eens proberen zelf te maken... vlug even googelen en ja op een twee drie had ik een frans familierecept te pakken. Zag er inderdaad héél simpel uit. 't Moeilijkste is eigenlijk die peren schillen want die zijn écht keihard. Ik heb ze wel onmiddellijk in water met citroen gelegd want ik had gelezen dat kweeperen nog vlugger dan appelen bruin worden.

 
Eenmaal allemaal geschild doe je ze met het water in een kookpot en kook je ze gaar. Het duurde bij mij minder lang dan in het recept stond aangegeven. Steek je mes af en toe eens in een peer om de gaarheid te testen. Eenmaal gaar en zacht giet je ze af.


Dan mixen en met de suiker mengen. En ja, écht waar al de suiker moet erin het is geen vergissing.

 
Snij een vanillestokje open en voeg al de vanillezaadjes en het stokje zelf toe aan de moes. Zet weer op het vuur en blijf roeren en laat de boel een beetje pruttelen.


Blijven roeren hé want anders brandt alles aan. Ondertussen week je drie blaadjes gelatine in wat koud water. Na dikke tien minuten zet je de pot van het vuur en roer er de uitgeknepen gelatine onder. Vergeet ook niet je vanillestokje eruit te vissen. Spoel het af en dep het droog en steek het in een pot met suiker. Zo krijg je dan vanzelf vanillesuiker.


Spuit een bakblik in met bakspray of smeer het in met wat neutrale olie - géén olijfolie. Stort je moes in het bakblik. Het mag niet hoger dan twee centimeter zijn anders krijg je de boel nooit stijf. Zet je bakblik gewoon in de keuken, het moet niet in de ijskast.

 
En het enige wat je nu moet doen is wachten tot alles vast is. En dat duurt lang... bijna vier dagen! Ik heb natuurlijk niet kunnen wachten en heb dus elke dag een stuk geproefd. De smaak is van in het begin al fantastisch maar pas na vier dagen is het echt door en door stijf.


 Dan mag je alles in blokjes snijden en door de fijne suiker wentelen. Je kan de blokjes zo opeten ofwel bij een lekker stukje kaas serveren. It's up to you!
Kweeperen pâte


Ingredïenten

 • 1 kilo kweeperen
 • 750 gram suiker 
 • 1 vanillestokje 
 • 3 blaadjes gelatine

3 opmerkingen

 1. Heb ik vorig jaar gemaakt, ben daar gek van, is nog een van mijn jeugdherinneringen, mijn grootmoeder ( oma Roza Byttebier) maakte dit ieder jaar.
  Raph.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jammer dat je het kookvocht weggiet, daar kan je heel lekkere gelei van maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Liesbeth Byttebier21 oktober 2012 om 23:00

  Hier ben ik zo'n fan van! Super lekker gewoon!!!

  BeantwoordenVerwijderen