Communiesoep!

Vandaag nu eens een echt feestelijk soepke. Iets voor de plechtige communie... Een beetje moeilijker dan de - wat hebben we nog in de groentenschuif zitten - soepjes. Mijn mamma is huishoudkunde regentes van opleiding. Ik heb haar kookboek van in den tijd gekregen.


Een naslagwerk om op terug te vallen. Fluweelsoep... dat sprak me onmiddellijk aan. Dat heeft zoiets Stijn Streuvels achtig. Zoals zoveel moeilijke dingen, breek het op in stappen en het is best doenbaar. Dat heb ik niet zelf bedacht dat komt van Wim Opbrouck van In de Keuken...Eigenlijk is het ook een overschot soep. Met de schillen en de eindjes van een bussel asperges brouw je een feestelijke soep. Kook de schillen op in wat water met twee bouillon blokjes. Zeef je bouillon. Een liter moet je overhouden.


Snij de eindjes van de asperges in stukjes en kook ze gaar in wat bouillon - ook van een blokje. Maak een roux : 30 gram bloem en 30 gram boter. Smelt de boter in een steelpannetje en roer er de bloem onder. Laat de bloem garen.


Dat wil zeggen blijf driftig in dat pannetje roeren op een laag vuur gedurende vijf minuten. Voeg dan langzaam de bouillon toe - van die aspergeschillen. Kook gedurende twaalf minuten, de soep zal dan wat meer binden. Voeg op het einde de aspergestukjes erbij en veel peterselie. Een beetje melk maakt de soep af... of room! Veel is niet nodig, de soep is sowieso lekker!


Voor een extraatje bij de soep zet je de oven op grillstand. Neem wat lekkere hesp - gandaham of parma - en rooster het even tot het mooi opkrult. Leg in elk bordje soep zo'n stukje gegrillde hesp.
Het zoute en krokante van de hesp met het zoete, zachte van de asperges is een zalig contrast.


Ok, het is iets meer werk en je moet er je gedachten bij houden... maar 't resultaat mag gezien worden!


Fluwelen soep


Ingrediënten

 • 400 gram aspergeschillen
 • 1,5 liter warm water
 • 2 bouillonblokjes van kip + nog eentje om de aspergestukjes in te koken
 • 500 gram aspergestukjes
 • 30 gram boter
 • 30 gram fijne bloem
 • veel peterselie
 • enkele sneetjes ganda ham

1 opmerking

 1. den boerinnenbondboek ? ik heb ook zo'n exemplaar van mij mama ' geërfd ' :-)

  BeantwoordenVerwijderen